Ingredience:
- Srnčí krk
- 15 gramů sušených hříbků
- sůl a čerstvě namletý pepř
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 150g pancetty nebo slaniny, nahrubo nakrájené
- 2 celerové natě, nahrubo nasekané
- 2 cibule, nahrubo nasekané
- 1 větší mrkev, nahrubo nasekaná
- 2 stroužky česneku
- 1 velká větvička rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 5 lístků šalvěje
- 3 stonky plocholisté petržele
- 1 větvička tymiánu
- 1 celá větší skořice
- kůra z 1 citronu
- lahev červeného vína
Postup:
- Hodinu před vařením vytáhněte krk z lednice. Namočte sušené hříbky do 2 hrnků vroucí vody a nechte nabobtnat
- Rozpalte troubu na 150°C
- Osušte ubrouskem srnčí krk, osolte a opepřete
- V kastrolu, který může jít do trouby, rozpalte olej a osmahněte krk ze všech stran dohněda
- Vytáhněte maso, dejte stranou a do hrnce dejte osmažit slaninu, potom přidejte cibuli, mrkev a celer a nechte změknout a zezlátnout
- Hříbky vyndejte z vody a přidejte do hrnce spolu s česnekem a všema bylinkama, pak přidejte i vodu, ve které se hříbky namáčely, skořici a citronovou kůru. Přiveďte k varu
- Dejte do hrnce krk, nalejte celou lahev vína a přiveďte k varu. Pak přikryjte pokličkou a dejte do trouby na 3 - 3,5 hodiny
- Když je maso upečené, je měkké a snadno odpadává od kosti, vyndejte jej z hrnce ven
- Omáčku propasírujte, rozmixujte (např. tyčovým mixérem) a přiveďte k varu, nechte vařit několik minut, aby se zredukovala na polovinu. Potom ji nebude potřeba ani zahušťovat.
2 Komentáře