Všechny restaurace v Brazílii upřednostňují kvantitu nad kvalitou. Porce jsou obrovské, jídelní lístky uvádějí ceny porcí pro dvě osoby, ale cena pro jednu osobu není 50%, jak by se dalo předpokládat. Jíst v jedné osobě se zde nevyplácí.
Jedno z mála zajímavých jídel byla moqueca. Jedná se o krevety nebo ryby v kokosové curry omáčce s notnou dávkou oleje dende. Toto jídlo je typické pro stát Bahia a stejně jako ve všem, i zde je silný vliv africké kultury. Je to v podstatě kokosová curry omáčka, co ji dělá specifickou, je kombinace s tomatovou pastou a dende olejem (olej z plodu palmy dende, výrazně červené barvy a specifického aroma, bohatý na nasycené tuky).
Recept je velice jednoduchý a výsledek vynikající.
Ingredience:
- šťáva z 1 citronu
- 1 cibule, nakrájená na jemno
- 1 stroužek česneku
- vinný ocet bílý, 2 lžíce
- sůl, 1 čajová lžička
- půl kila krevet. čím větší, tím lepší, ale bývají dost drahé, tak můžete použít i koktejlové krevety, půl kila v makru vyšlo na 110 Kč
- hrst čerstvého koriandru
- 2 polévkové kžíce tomatové pasty
- černý pepř na dochucení
- 1 velká konzerva kokosového mléka (2 hrnky)
- dende olej, 2-3 polévkové lžíce (pokud nejedete na výlet do Brazílie, tak tuto ingredienci neseženete, použijte normální olej)
- Vytvořte marinádu z citronové šťávy, cibule, česneku, vinného octa a soli. Vmíchejte do ní krevety a nechte půl hodiny uležet
- Na pánvi rozehřejte olej, dejte tam krevety, koriandr, tomatovou pastu a černý pepř a promíchejte
- Přidejte kokosové mléko (+pokud máte dende olej, tak ještě 1-2 lžíce), rozmíchejte a vařte dalších 5 minut, až omáčka zhoustne
- Podávejte s rýží
0 Komentáře