Chňapal červený (red snapper) od Gordona Ramsayho

Chňapal červený (red snapper) je u nás celkem neznámá mořská ryba, vzhledově dost divná, ale například v USA nebo v Asii je velmi známá a vyhledávaná pro svou skvělou kvalitu a chuť. V poslední době můžeme např. v Makru narazit na čerstvé chlazené filety. Cena je jen o něco málo vyšší než u čerstvého lososa, cca 400 Kč / kg. Díky výraznější chuti masa se nemusíte bát použít silnější omáčky, jako třeba tuto z Thajska.


Ingredience (3 osoby):


  • 700g filet chňapala červeného
  • mořská sůl, čerstvě namletý pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 6 stroužků česneku, jemně nasekaného
  • 3 malé chilli papričky nasekané najemno (pro méně pálivou směs odstraňte semínka)
  • 4 jarní cibulky jemně zešikma nakrájené
  • 2 lžíce šťávy z limetek
  • 4 lžíce tamarindové pasty (nebo limetková šťáva)
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 2 lžíce vody

Postup:
  • Rybu vytáhněte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu
  • Připravte omáčku: na pánvi na středním plameni rozpalte olej. Přidejte česnek a chilli a za občasného míchání nechte osmahnout. Přidejte zbytek ingrediencí a nechte 5-10 minut redukovat do jemně gelovité konzistence. Pokud zhoustne příliš, přidejte trochu vody
  • Osolte a opepřete filety a potřete olivovým olejem
  • Rozpalte pánev na střední plamen a položte filety kůží dolů. Prsty je potřeba filety 30s tlačit ke dni pánve, jinak se budou kroutit. 90% času se smaží kůží dolů. Na zbylých 10% rybu obraťte.
Jako přílohu můžete podávat jasmínovou rýži, nebo salát z rukoly zalitý balzamikovou redukcí.

Tamarindová pasta
Sehnat u nás tamarindovou pastu je nadlidský výkon. Můžete koupit tamarind vcelku, oloupat, zbavit semínek a s trochou vody rozmixovat v mixéru. Na to je potřeba hořko-kyselý tamarind. Pokud neseženete ani ten, zkuste koupit sladký tamarind (ten se u nás dostane), a smíchejte dužinu s trochou limetkové šťávy. Kolega z Indie sice tvrdí, že to není totéž, ale za pokud to stojí... Až to vyzkouším, tak zde sdělím výsledek.


Okomentovat

2 Komentáře

Anonymní píše…
Red Snapper je pochoutka i v USA, asi dvakrat jsem ho jedl, ale jinak pripravovaneho nez "po azijskemu" zpusobu. Nejsem si ale jist, zda tento zpusob skutecne da vyniknout vyborne chuti teto ryby, za pokus by to ale stalo.

Jiri z Riedholze
Kateřina píše…
Teda Tome... to seš celej ty, takový krásný holky :-) a jídlo.