Ingredience (3 osoby):
- 700g filet chňapala červeného
- mořská sůl, čerstvě namletý pepř
- 3 lžíce olivového oleje
- 6 stroužků česneku, jemně nasekaného
- 3 malé chilli papričky nasekané najemno (pro méně pálivou směs odstraňte semínka)
- 4 jarní cibulky jemně zešikma nakrájené
- 2 lžíce šťávy z limetek
- 4 lžíce tamarindové pasty (nebo limetková šťáva)
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžičky hnědého cukru
- 2 lžíce vody
Postup:
- Rybu vytáhněte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu
- Připravte omáčku: na pánvi na středním plameni rozpalte olej. Přidejte česnek a chilli a za občasného míchání nechte osmahnout. Přidejte zbytek ingrediencí a nechte 5-10 minut redukovat do jemně gelovité konzistence. Pokud zhoustne příliš, přidejte trochu vody
- Osolte a opepřete filety a potřete olivovým olejem
- Rozpalte pánev na střední plamen a položte filety kůží dolů. Prsty je potřeba filety 30s tlačit ke dni pánve, jinak se budou kroutit. 90% času se smaží kůží dolů. Na zbylých 10% rybu obraťte.
Jako přílohu můžete podávat jasmínovou rýži, nebo salát z rukoly zalitý balzamikovou redukcí.
Tamarindová pasta
Sehnat u nás tamarindovou pastu je nadlidský výkon. Můžete koupit tamarind vcelku, oloupat, zbavit semínek a s trochou vody rozmixovat v mixéru. Na to je potřeba hořko-kyselý tamarind. Pokud neseženete ani ten, zkuste koupit sladký tamarind (ten se u nás dostane), a smíchejte dužinu s trochou limetkové šťávy. Kolega z Indie sice tvrdí, že to není totéž, ale za pokud to stojí... Až to vyzkouším, tak zde sdělím výsledek.
2 Komentáře
Jiri z Riedholze