Srnčí krk dušený v červeném víně

Dostal se nám do rukou srnčí krk. Nikdy předtím jsme to nevařili. Zkusili jsme dát na pánev malý kousek a osmažit. Bohužel byl gumový jako podrážka. Po chvilce pátrání na internetu jsme zjistili, že krk je jedno z nejtužších částí a nejlepší způsob přípravy je dlouhé pomalé pečení. Tento recept je docela podobný bourguignonu, ale obsahuje několik zajímavých nápadů, například přidání skořice a citrónové kůry do červeného vína. No, zkusili jsme to, a výsledek byl tak vynikající, že si zasloužil trochu webového prostoru.


Ingredience:

  • Srnčí krk
  • 15 gramů sušených hříbků
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 150g pancetty nebo slaniny, nahrubo nakrájené
  • 2 celerové natě, nahrubo nasekané
  • 2 cibule, nahrubo nasekané
  • 1 větší mrkev, nahrubo nasekaná
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká větvička rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 5 lístků šalvěje
  • 3 stonky plocholisté petržele
  • 1 větvička tymiánu
  • 1 celá větší skořice
  • kůra z 1 citronu
  • lahev červeného vína
Postup:
  • Hodinu před vařením vytáhněte krk z lednice. Namočte sušené hříbky do 2 hrnků vroucí vody a nechte nabobtnat
  • Rozpalte troubu na 150°C
  • Osušte ubrouskem srnčí krk, osolte a opepřete
  • V kastrolu, který může jít do trouby, rozpalte olej a osmahněte krk ze všech stran dohněda
  • Vytáhněte maso, dejte stranou a do hrnce dejte osmažit slaninu, potom přidejte cibuli, mrkev a celer a nechte změknout a zezlátnout
  • Hříbky vyndejte z vody a přidejte do hrnce spolu s česnekem a všema bylinkama, pak přidejte i vodu, ve které se hříbky namáčely, skořici a citronovou kůru. Přiveďte k varu
  • Dejte do hrnce krk, nalejte celou lahev vína a přiveďte k varu. Pak přikryjte pokličkou a dejte do trouby na 3 - 3,5 hodiny
  • Když je maso upečené, je měkké a snadno odpadává od kosti, vyndejte jej z hrnce ven
  • Omáčku propasírujte, rozmixujte (např. tyčovým mixérem) a přiveďte k varu, nechte vařit několik minut, aby se zredukovala na polovinu. Potom ji nebude potřeba ani zahušťovat.

Okomentovat

2 Komentáře

Anonymní píše…
včera uvařeno, bylo to výbornē
Anonymní píše…
Dnes jsem uvařila, je to moc dobré.