Konfitovaný králík

Králík má skvělé maso s minimálním podílem tuku, což ovšem během vaření hrozí vysušením. Ideální je buď dušení (jako například v tomto receptu na králičí étouffée) nebo právě konfitování. Výsledkem je krásně šťavnaté maso. Jako příloha je špenát a jednoduché bramborové noky.


Ingredience
1 králík, rozsekaný na menší kusy
Čerstvý rozmarýn, 6 větviček, otrhané lístky
Citrónová kůra z 1 citrónu
2 hlavičky česneku
10 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
3 bobkové listy
500 ml olivového oleje
500 ml rostlinného oleje
Mořská sůl

Na přílohu
300 g brambor
1 vejce
1 žloutek
100 g hrubé mouky
2 střední cibule
kousek másla
hrst čerstvé petrželky
1 stroužek česneku
100 g listového špenátu
černý pepř, mořská sůl

Postup:
Králíka necháme přes noc marinovat. Do mísy dáme králíka, osolíme, přidáme rozmarýn, citronovou kůru, jednu hlavičku rozdrceného česneku, polovinu pepře a polovinu nového koření. Bez oleje!
Na druhý den králíka opláchneme, je potřeba se zbavit veškeré soli, jinak by byl přesolený, a dáme do hlubokého pekáče, zapékací mísy nebo do hrnce, který může jít do trouby.
Přidáme zbytek rozmarýnu, pepř, nové koření, bobkový list a celé stroužky česneku z jedné paličky.
Vše zalijeme olejem a dáme do trouby na 130°C na 3 hodiny.

Příloha - noky
Brambory oloupejte a uvařte. Následně je osolte a rozmačkejte. Přidejte celé vejce a jeden žloutek. Zamíchejte a přisypte hrubou mouku.
Z těsta vytvarujte válečky, které se pak vaří ve vroucí vodě po dobu 3-4 minut.
Na pánvi do zlatova osmahněte cibulku, a k té potom přidejte noky a ještě je trochu osmahněte.

Špenát
Na pánvi rozpalte trochu oleje a máslo, a osmahněte do zlatova cibulku. Přidejte k ní špenát a nechte povadnout. Osolte a opepřete, poté vytáhněte a položte na chvíli na papírový ubrousek, aby se odsála přebytečná voda.


Původní recept je od Romana Pauluse (kuchyně Lidlu), a i s videoreceptem jej najdete zde.

Okomentovat

0 Komentáře