Losos en croute s omáčkou holandaise a smetanovým pórkem

Tento recept pochází od Gordona Ramsayho a je fantastický. Mezi dva plátky lososa se vloží směs másla, kandovaného zázvoru a rozinek, celý se obalí v listovém těstě a upeče v troubě.



Ingredience (4-6 osob)

Losos en croute

  • 2 filety lososa bez kůže á 500 g
  • 60g másla
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 1 lžíce nadrobno nakrájeného kandovaného zázvoru
  • 80g rozinek
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • mořská sůl a mletý pepř
  • 1 kg listového těsta
  • mouka na poprášení
  • 2 rozšlehané žloutky
  • tymián
  • olivový olej

Omáčka holandaise s mátou

  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 1/2 lžičky drceného koriandru
  • 6 žloutků
  • 180 ml olivového oleje
  • 2 lžičky natrhaných lístků máty
  • šťáva z 1 citronu
  • mořská sůl a mletý pepř

Smetanový pórek

  • 3 pórky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 15 g másla
  • mořská sůl
  • 1 lžička kari koření
  • 150 ml smetany ke šlehání


Postup

Losos en croute

  • V misce smíchejte máslo s citronovou kůrou, zázvorem, rozinkami a ostatním kořením. Lososa osolte a opepřete.
  • Na jeden plátek natřete ochucené máslo a druhý plátek přes něj položte v obráceném směru, aby byly oba konce stejně silné
  • Na rozválené listové těsto položte lososa a těsto kolem něj potřete žloutkem. Lososa zabalte do úhledného balíčku a položte na pekáč spojením těsta dolů
  • Těsto potřete žloutkem, osolte, opepřete a posypte tymiánem
  • Rozpalte troubu na 200°C a pečte lososa 20-25 minut. Pomocé špejle nebo grilovancí jehly můžete zjistit, jestli je losos dostatečně upečený. Je-li špejle po vytažení teplá, bude maso středně propečené, je-li horká, je dobře propečené.
  • Lososa nechte 5 minut odpočinout, a podávejte s holandskou omáčkou a smetanovým pórkem




Omáčka holandaise s mátou
  • Ocet a koriandr dejte do rendlíku a zredukujte na polovinu
  • Žloutky dejte do misky ponořené ve vroucí vodě a za neustálého míchání přilejte svařený vinný ocet
  • Pokračujte ve šlehání. Hmota musí být světlá, napěněná a objem žloutků se musí zdvojnásobit.
  • Misku odstavte a postupně vmíchejte olivový olej, mátu, citrónovou šťávu, sůl a pepř.
  • Uchovejte při pokojové teplotě
Smetanový pórek
  • Pórky nakrájejte nakolečka
  • Na hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a máslo, přidejte pórek, sůl a kari koření
  • Za občasného míchání poduste doměkka
  • Vmíchejte smetanu a prohřejte

Okomentovat

2 Komentáře

Anonymní píše…
Wygląda to super. Pozdrawiam.
Anna Barańska píše…
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.