Ingredience (4-6 osob)
Losos en croute
- 2 filety lososa bez kůže á 500 g
- 60g másla
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 1 lžíce nadrobno nakrájeného kandovaného zázvoru
- 80g rozinek
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- mořská sůl a mletý pepř
- 1 kg listového těsta
- mouka na poprášení
- 2 rozšlehané žloutky
- tymián
- olivový olej
Omáčka holandaise s mátou
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 1/2 lžičky drceného koriandru
- 6 žloutků
- 180 ml olivového oleje
- 2 lžičky natrhaných lístků máty
- šťáva z 1 citronu
- mořská sůl a mletý pepř
Smetanový pórek
- 3 pórky
- 1 lžíce olivového oleje
- 15 g másla
- mořská sůl
- 1 lžička kari koření
- 150 ml smetany ke šlehání
Postup
Losos en croute
- V misce smíchejte máslo s citronovou kůrou, zázvorem, rozinkami a ostatním kořením. Lososa osolte a opepřete.
- Na jeden plátek natřete ochucené máslo a druhý plátek přes něj položte v obráceném směru, aby byly oba konce stejně silné
- Na rozválené listové těsto položte lososa a těsto kolem něj potřete žloutkem. Lososa zabalte do úhledného balíčku a položte na pekáč spojením těsta dolů
- Těsto potřete žloutkem, osolte, opepřete a posypte tymiánem
- Rozpalte troubu na 200°C a pečte lososa 20-25 minut. Pomocé špejle nebo grilovancí jehly můžete zjistit, jestli je losos dostatečně upečený. Je-li špejle po vytažení teplá, bude maso středně propečené, je-li horká, je dobře propečené.
- Lososa nechte 5 minut odpočinout, a podávejte s holandskou omáčkou a smetanovým pórkem
Omáčka holandaise s mátou
- Ocet a koriandr dejte do rendlíku a zredukujte na polovinu
- Žloutky dejte do misky ponořené ve vroucí vodě a za neustálého míchání přilejte svařený vinný ocet
- Pokračujte ve šlehání. Hmota musí být světlá, napěněná a objem žloutků se musí zdvojnásobit.
- Misku odstavte a postupně vmíchejte olivový olej, mátu, citrónovou šťávu, sůl a pepř.
- Uchovejte při pokojové teplotě
Smetanový pórek
2 Komentáře