Vietnamské hovězí maso s citronovou trávou

Toto jídlo jsme si ve Vietnamu oblíbili. Citronová tráva dodá masu úžasnou chuť. Když nemáte citronovou trávu, dejte tam citrón. Když nemáte ani citrón, dejte tam limetku. To je samozřejmě jen vtip a parafráze na Babicu :-). Ve skutečnosti, když nemáte citronovou trávu, uvařte si raději něco jiného...


MARINÁDA

Ingredience:

  • 400g hovězího masa, já používám hovězí zadní
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 3-4 stroužky česneku, nasekané najemno
  • 2 stonky citronové trávy, nasekané najemno
  • 1-2 červené chilli, nasekané najemno
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Postup:
Ve velké misce smíchejte všechny ingredience na marinádu. Maso nakrájejte na velmi tenké plátky a nechte marinovat dvě hodiny.
Tip: maso se bude lépe krájet, když jej necháte z poloviny zamrazit.

Pak maso zprudka osmahněte na rozpáleném oleji. Stačí minuta z každé strany. Když to tam necháte dlouho, bude gumové.

Servírujte s bambusovými výhonky, jarní cibulkou, koriandrem nebo bylinkami dle vlastního uvážení, omáčkou (viz níže) a rýžovými nudlemi.


OMÁČKA NA NAMÁČENÍ

Ingredience:
  • 1/2 červeného chilli
  • 1/2 lžíce nasekaného česneku
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • šťáva z 1 limetky

Postup:
Všechno smíchat :)

Okomentovat

0 Komentáře