Pasta carbonara

Pasta carbonara je klasický italský recept, který obsahuje tři hlavní ingredience: osmaženou slaninu, smetanu a parmezán. Je důležité použít dobré ingredience, na tom stojí a padá celkový výsledek. Celé je to hotové za 15 minut.

Na porci pro dvě osoby budeme potřebovat:
  • 250g těstovin, můžete použít spagetti, linguine, penne apod.
  • 2 žloutky
  • 100ml smetany
  • velká hrst nastrouhaného parmezánu
  • olivový olej
  • slaninu nebo uzenou šunku, nakrájenou na kostičky
  • tymián, nejlépe čerstvý
  • sůl a pepř
Dejte těstoviny do horké osolené vody a vařte podle instrukcí na obalu.  
Pastu je potřeba uvařit "al dente". Tento italský výraz se používá pro pojmenování těstovin, které jsou sice měkké, ale zároveň trochu nedovařené a uvnitř stále trošku tužší. Takzvaně "na skus".
Do misky nalejte polovinu smetany a rozšlehejte v ní dva žloutky a polovinu parmezánu.


Mezitím rozpalte olivový olej na pánvi a osmažte na něm slaninu. Přidejte trochu tymiánu.
Když jsou těstoviny uvařené, ztlumte plamen pod pánví, přeceďte těstoviny (neproplachujte) a těstoviny přidejte na pánev ke slanině. Několikrát promíchejte, aby se obalily.
Pak dolejte polovinu smetany a ještě chvilku prohřejte.

Následující krok je velice důležitý. Vypněte plamen pod těstovinami a počkejte, až trochu vychladnou. Přelijte je směsí smetany a vajíček. Dále už nevařte, jinak z toho budete mít míchané vajíčka!
Na závěr posypte trochou parmezánu a tymiánu.

Tip
Pokud si chcete přečíst zajímavý článek o historii a výrobě pasty (v angličtině), doporučuji tento článek "Italian pasta through the ages".

Okomentovat

2 Komentáře

Anonymní píše…
To vypadá dobře.
teta
Anonymní píše…
Znam to velmi dobre, je to vyborna a levna "klasika". Mas pravdu, dulezite je testoviny neproplachnout studenou vodou. A ti co spechaji hned do teplych spaget, ktere je nejlepe dat velke nadoby, se nalije ta smes, zloutky, smetana, parmezan, a poradne zamichat. A pak hned jist. Je videt, Tomasi, ze se stava z tebe velky "gurman".
Jiri z Riedholze