Zkuste trochu jiný recept na svatomartinskou husu. Skoro všechny restaurace ji servírují s knedlíky a zelím. Klasika. K tomu dvě pivka a člověk je na zbytek víkendu totálně zabetonovaný. Kroupové rizoto s houbami se k huse nebo kachně výborně hodí a je to taková odlehčená varianta. Zvlášť, když máte nasušené vlastnoručně nasbírané hříbky.
Kroupové rizoto se přípravuje úplně stejně jako klasické italské rizoto, jen s tím rozdílem, že kroupy je dobré nechat nabobtnat ve vodě, minimálně 4 hodiny, ideálně však přes noc.
Ingredience (pro 2 osoby)
2 husí stehna
Sůl a drcený kmín
200g ječných krup
1 cibule nakrájená najemno
1 dcl bílého vína
1 litr zeleninového vývaru
Větší hrst hub
Máslo, olivový olej
Hrst nastrouhaného parmezánu
Den předem
Den předem husí stehna vydatně osolte a posypejte drceným kmínem. Dejte do mísy nebo na pekáč, zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc v lednici.
Kroupy zalejte vodou, přikyjte poklicí a nechte nabobtnat.
Den D
Na pečení stehen si vyhraďte cca 3 hodiny. Do pekáče nalejte jen trochu vody. Stehna pustí spoustu tuku. Troubu rozpalte na 200°C.
Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem. Jakmile se trouba rozehřeje na 200°C, stáhněte teplotu na 170°C a pečte cca 2,5 hodiny. Jednou za půl hodiny stehna přelévejte vypečeným sádlem.
Nakonec odkryjte poklop, zvyšte teplotu na 200°C a nechte cca 0,5h na dopečení kůrky. Kdyby se připalovala moc rychle, snižte teploty, kdyby moc pomalu, můžete troubu přepnout na gril.
V tuto chvíli můžete začít s rizotem. Jeho příprava zabere cca 0,5h.
Na oleji s trochou másla zlehka orestujte cibuli. Musí zesklovatět, ale ne zhnědnout.
Pak přidejte kroupy a zlehka orestujte.
Podlejte vínem a nechte ho úplně vyvařit.
Pak postupně přilévejte vždy 1 naběračku vývaru. Až se odpaří, přlejte další naběračku, a tak dále, až kroupy změknou. Při posledním přilévání vývaru vmíchejte i houby s trochou obarvené vody.
Vypněte sporák a do rizota vmíchejte máslo a parmezán, a nechte 5 minut odstát.
0 Komentáře