Grilovaný tuňák se salátem tabbouleh

Salát tabbouleh je skvělou přílohou ke grilovanému tuňáku. Kombinace bulguru, okurky, rajčat, petrželky, máty a citronového dresingu.



Ingredience

Steak z tuňáka, cca 200-300g 

½ hrnku bulguru

1 hrnek okurky nakrájené na malé kostičky 

1 hrnek nakrájeného rajčete

1 lžička jemné mořské soli, rozdělená na poloviny

kudrnatá nebo hladká petrželka

⅓ hrnku nasekané čerstvé máty

⅓ hrnku nakrájené jarní cibulky

⅓ hrnku olivového oleje

2-3 lžíce citronové šťávy, podle chuti

1 stroužek česneku, prolisovaný


Postup

Uvařte bulgur, zceďte a nechte vychladnout.

Smíchejte nakrájenou okurku a rajče ve střední misce s ½ čajové lžičky soli. Promíchejte a nechte odpočinout alespoň 10 minut. Sůl mezitím vytáhne ze zeleniny přebytečnou vodu.

Petržel spolu s mátou najemno nasekejte, nejlépe v kuchyňském robotu.

Do větší mísy dejte ochlazený bulgur, nasekanou čerstvou mátu s petrželkou a jarní cibulku.

Zbavte zeleninu přebytečné vody a přidejte ji bulguru.

V malé misce promíchejte olivový olej, 2 lžíce citronové šťávy, česnek a zbývající 1/2 lžičky soli. Dresing nalejte do salátu a promíchejte, aby se vše spojilo. Ochutnejte a v případě potřeby upravte - přidejte další lžíci citronové šťávy pro větší kyselost nebo sůl pro celkovou chuť.

Gril rozpalte na 250°C. Rošt grilu potřete špekem, aby se ryba při otáčení netrhala.

Tuňáka o tloušťce 2-3cm grilujte 1 minutu z každé strany. Uvnitř musí být ještě syrový.

 

 Tip: Tabbouleh vydrží v chladničce dobře zakrytý až 4 dny.

Okomentovat

0 Komentáře