Salát tabbouleh je skvělou přílohou ke grilovanému tuňáku. Kombinace bulguru, okurky, rajčat, petrželky, máty a citronového dresingu.
Ingredience
Steak z tuňáka, cca 200-300g
½ hrnku bulguru
1 hrnek okurky nakrájené na malé kostičky
1 hrnek nakrájeného rajčete
1 lžička jemné mořské soli, rozdělená na poloviny
kudrnatá nebo hladká petrželka
⅓ hrnku nasekané čerstvé máty
⅓ hrnku nakrájené jarní cibulky
⅓ hrnku olivového oleje
2-3 lžíce citronové šťávy, podle chuti
1 stroužek česneku, prolisovaný
Postup
Uvařte bulgur, zceďte a nechte vychladnout.
Smíchejte nakrájenou okurku a rajče ve střední misce s ½ čajové lžičky soli. Promíchejte a nechte odpočinout alespoň 10 minut. Sůl mezitím vytáhne ze zeleniny přebytečnou vodu.
Petržel spolu s mátou najemno nasekejte, nejlépe v kuchyňském robotu.
Do větší mísy dejte ochlazený bulgur, nasekanou čerstvou mátu s petrželkou a jarní cibulku.
Zbavte zeleninu přebytečné vody a přidejte ji bulguru.
V malé misce promíchejte olivový olej, 2 lžíce citronové šťávy, česnek a zbývající 1/2 lžičky soli. Dresing nalejte do salátu a promíchejte, aby se vše spojilo. Ochutnejte a v případě potřeby upravte - přidejte další lžíci citronové šťávy pro větší kyselost nebo sůl pro celkovou chuť.
Gril rozpalte na 250°C. Rošt grilu potřete špekem, aby se ryba při otáčení netrhala.
Tuňáka o tloušťce 2-3cm grilujte 1 minutu z každé strany. Uvnitř musí být ještě syrový.
Tip: Tabbouleh vydrží v chladničce dobře zakrytý až 4 dny.
0 Komentáře