Vepřové vindaloo 2

Jeden recept na vepřové vindaloo už tady mám. Není špatný, ale v poslední době jsem měl pocit, že to není ono. Omáčka byla taková vodová, a neměla ani moc tu správnou barvu. Hledal jsem proto nový recept, který by vytvořil lepší, hustou a hezky barevnou omáčku, jako v restauraci.
S tímto novým receptem jsem maximálně spokojený, chuťově i konzistencí omáčky je mnohem lepší než ten předchozí. Hlavně asi proto, že v tomto se používají rajčata.

Místo vepřového massa je možné požít jakékoliv jiné maso (kuřecí, krůtí, jehněčí, hovězí), nebo ve vegetariánské variantě tofu.



Ingredience:
  • 2 lžičky celého římského kmínu
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička kardamonových semínek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1,5 lžičky černých hořčičných semínek
  • 1 lžička celých semen pískavice (fenugreek)
  • 5 lžíc bílého vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kajenského pepře (nebo víc, pokud vám nevadí ostřejší verze)
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 10 polévkových lžic rostlinného oleje
  • 2 velké cibule, nakrájené najemno
  • 6 lžíc vody
  • 2 cm čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 800g kuřecích prsních řízků, vepřového nebo jehněčího, nakrájeného na kousky
  • 1 plechovka nakládaných krájených rajčat

 Postup:
  1. Smíchejte kmín, černý pepř, kardamon, skořici, hořčičné semínka a pískavici v mixéru nebo hmoždíři a rozdrťte na prášek
  2. V malé misce smíchejte mleté ​​koření, ocet, sůl, kajenský pepř a hnědý cukr 
  3. Zahřejte olej ve velké pánvi na středním plameni. Osmažte cibuli za častého míchání do zlatova (pánev nezakrývejte)
  4. Cibuli přidejte ke koření, přidejte vodu a rozmixujte na pastu. Pak ještě přidejte rajčata a rozmixujte.
  5. Připravte si česneko-zázvorovou pastu. Rozmixujte česnek a zázvor se lžící vody.
  6. Rozehřejte trochu oleje v širokém hrnci na středním plameni. Po zahřátí přidejte česneko-zázvorovou pastu a míchejte, až pasta lehce zhnědne. Pak přidejte koriandr a kurkumu a promíchejte.
  7. Přidejte maso po dávkách do hrnce a ze všech stran osmahněte.
  8. Nakonec do hrnce dejte všechno maso, kořenící pastu, přiklopte a duste, dokud není maso měkké. Kuřecí bude trvat cca 20-30 minut, vepřové asi hodinu.
  9. Podávejte s rýží nebo plackami.

Vindaloo se přes noc krásně rozleží a na druhý den chutná ještě lépe.
 

Okomentovat

0 Komentáře