Klasický recept na creme brulee s vanilkou a trochou pomerančové kůry.
Ingredience (4 porce)
2 hrnky smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
1,5 lžičky pomerančové kůry (nebo 2 lžičky pomerančového likéru)
1/4 hrnku cukru
6 žloutků
Postup
Rozehřejte troubu na 165°C
Na středním plameni přiveďte smetanu k mírnému varu.
Rozkrojte vanilkový lusk napůl a hranou nože z něj setřete semínka. Semínka i vanilkový lusk a pomerančovou kůru přidejte ke smetaně a nechte chvíli pobublávat.
V míse rozšlehejte žloutky s cukrem. Pak po malých dávkách přilévejte smetanu a neustále míchejte.
Směs přeceďte a nalejte do misek. Misky ponořte do nádoby s vroucí vodou a dejte do trouby na 20-23 minut. Když misky vytáhnete a jemně s nimi zatřesete, bude náplň trochu sulcovitá, ale ne moc řídká.
Nechte vychladnout a dejte do lednice na minimálně 4 hodiny nebo přes noc.
Těsně před podáváním posypte vychlazenou směs tenkou vrstvou cukru a za pomocí kuchyňského autogenu nechte zkaramelizovat.
0 Komentáře