Lasagne bolognese

Klasický italský recept, ke kterému není potřeba nic dlouze psát. Spousta lasagní, které se u nás prodávají, jsou předvařené a píše se na nich, že není potřeba je vařit. I přesto je doporučuji na několik minut hodit do vroucí vody se solí a trochou olivového oleje.


Ingredience (2 porce)

plátky lasagní 6 ks
hrst parmezánu

Masové ragú
mleté hovězí maso 600 g nebo směs 2/3 hovězího, 1/3 vepřového
olivový olej
1 mrkev nakrájená na malé kostky
1 cibule najemno nakrájená
celer, asi 1 cm silný plátek, nakrájený na malé kostky
1 konzerva loupaných rajčat, nebo pyré z cca 5 rajčat (do horké vody, oloupat, rozmixovat, povařit)
2 stroužky česneku
červené víno 300 ml
hovězí vývar 150 ml
mletý muškátový oříšek
snítka čerstvého rozmarýnu
sůl a čerstvě namletý černý pepř

Bešamelová omáčka
300 ml plnotučného mléka
20g másla
20g hladké mouky
1 menší cibule, rozkrojená napůl
muškátový oříšek
1 bobkový list
4 hřebíčky


Postup

Masové ragú
Rozpalte pánev a na oleji orestujte cibuli, mrkev a celer, cca 15 minut, pak přidejte česnek s rozmarýnem a restujte další 2 minuty.
Přidejte maso a za občasného míchání nechte odpařit všechnu vodu. Pak přilejte červené víno a nechte odpařit.
Dále do pánve dejte rajčatové pyré a hovězí vývar, a nezakryté vařte 1,5 hodiny. Podle chuti osolit a opepřit. Pokud je potřeba, přlejte vodu  nebo vývar.

Bešamel
Zatímco se vaří ragú, připravte si bešamel. Do rendlíku nalejte mléko a přidejte bobkový list. Do obou půlek cibule zastrčte 2 hřebíčky a dejte do rendlíku. Mléko přiveďte skoro k varu  a nechte pobublávat 5 minut.
Ve druhém rendlíku si připravte jíšku. Rozehřejte máslo, a pak do něj za neustálého míchání přisypávejte mouku. Poté smíchejte s mlékem a vařte 15-20 minut. Omáčka by měla zhoustnout. Kdyby zhousla hodně, přidejte ještě trochu mléka. Nakonec dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Rozpalte troubu na 180°C.
Lasagne uvařte ve vroucí vodě al dente.
Do zapékací misky dejte na dno vrstvu bešamelu. Pak pokračujte v pořadí lasagne, masové ragú, bešamel, dokud nevypotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstva by měla být bešamel.
Vršek ještě posypte nastrouhaným parmezánem. Pečte cca 30 minut.

Okomentovat

0 Komentáře