Toto není rýže nasladko, jak se u nás obykle dělá. Je to klasické italské risotto. Není zde ani špetka cukru.
S přípravou (naložení jahod do vína) je potřeba začít už den předem!
Ingredience (2 osoby):
- Hrnek rýže arborio nebo carnaroli
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 hrnky čerstvých jahod
- olivový olej extra virgin
- 100g másla
- 1 bílá cibule
- 1 hrnek bílého vína
- 1 hrnek nastrhouhaného parmezánu
Postup:
Den předem: Opláchněte jahody, nakrájejte na kousky a ponořte do bílého vína. Nechte v lednici několik hodin odležet, ideálně přes noc.
V pánvi rozpalte olej, hrudku másla a zlehka osmahněte cibuli. Musí být sklovitá, ne hnědá.
Nasypejte do pánve rýži a orestujte, až bude z poloviny průhledná (pár minut).
Nalejte do pánve bílé víno z jahod a za občasného míchání nechte odpařit. Pak přidávejte do pánve vždy po jedné naběračce vývaru a vpracujte do rýže.
Mezitím v kastrolu rozpusťte máslo a orestujte jahody, až se rozvaří na pyré.
Až bude rýže al dente, vmíchejte jahodové pyré, hrudku másla a parmezán, pak odstavte z plamene, a nechte 5 minut odpočívat.
0 Komentáře