Risotto s jahodami

Málokdo ví, že když macecha vyhnala Marušku v prosinci pro jahody, bylo to proto, že dostala chuť na báječné jahodové risotto. Marušce tehdy pomohlo 12 měsíčků, nám akce na marocké jahody v nejmenovaném supermarketu :-)
Toto není rýže nasladko, jak se u nás obykle dělá. Je to klasické italské risotto. Není zde ani špetka cukru. 
S přípravou (naložení jahod do vína) je potřeba začít už den předem!



Ingredience (2 osoby):

  • Hrnek rýže arborio nebo carnaroli
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 hrnky čerstvých jahod
  • olivový olej extra virgin
  • 100g másla
  • 1 bílá cibule
  • 1 hrnek bílého vína
  • 1 hrnek nastrhouhaného parmezánu

Postup:

Den předem: Opláchněte jahody, nakrájejte na kousky a ponořte do bílého vína. Nechte v lednici několik hodin odležet, ideálně přes noc.

V pánvi rozpalte olej, hrudku másla a zlehka osmahněte cibuli. Musí být sklovitá, ne hnědá.

Nasypejte do pánve rýži a orestujte, až bude z poloviny průhledná (pár minut).

Nalejte do pánve bílé víno z jahod a za občasného míchání nechte odpařit. Pak přidávejte do pánve vždy po jedné naběračce vývaru a vpracujte do rýže.

Mezitím v kastrolu rozpusťte máslo a orestujte jahody, až se rozvaří na pyré.

Až bude rýže al dente, vmíchejte jahodové pyré, hrudku másla a parmezán, pak odstavte z plamene, a nechte 5 minut odpočívat.

Okomentovat

0 Komentáře