Fish and chips. Britská klasika

Tohle jídlo jsem si musel ve Skotsku dávat skoro každý den. I když je to asi nezdravé, prostě jsem nemohl odolat. Kvalitní ryba z místního rybolovu, křupavé chpisy posypané solí a utopené ve vinném octě :-). Tajemství fish and chipis je v tom, že se to těstíčka přidá pivo. Někdo dává světlé, někdo tmavé. My jsme použili celkem solidní Primátor Stout. Častou přílohou


Ingredience (4 osoby)

Ryba
  • 4 větší filety z tresky (každá cca 200g). Zmražené filety ale moc použitelné nejsou, protože nedrží pohromadě a rozpadají se.
  • Slunečnicový olej na smažení
  • 225g hladké mouky
  • 285ml vychlazeného piva
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 900g brambor
  • mořská sůl, pepř

Hrachová kaše
  • Hrudka másla
  • 500g hrášku, může být i mražený
  • Hrst čerstvé máty
  • Citrónová šťáva
  • mořská sůl, pepř

Postup

1. Brambory nakrájejte na hrubší kolečka a povařte v osolené vodě, až změknou. Poté je vytáhněte, osušte a nechte vychladnout.

2. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte hrášek a mátu a vařte tak dlouho, až hrášek změkne. Přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř. Hrášek můžete rozmixovat v mixéru nebo ručně šťouchadlem. Kdyby vám přišel moc hustý, můžete přidat trochu smetany.

3. Ve friťáku nebo v hluboké pánvi rozehřejte olej. Brambory nakrájejte na chipsy a dozlatova usmažte. Než si připravíte rybu, můžete je dát do rozpálené trouby, aby nevychladly a nezměkly.

4. Ryby osolte a opepřete. Smíchejte mouku, pivo a prášek do pečiva ve velké misce. Každou filetu obalte v mouce, a pak v těstíčku. Rybu opatrně vložte do friťáku a smažte dozlatova, cca 5 minut.

Okomentovat

0 Komentáře