Cha Ca je specialita Hanoje. Jedná se o rybu podávanou se spoustou kopru, bylinek, zeleninou a rýžovými nudlemi.
Když jsme byli v Hanoji, nemohli jsme si ji nechat ujít (viz tento příspěvek). Chutnala nám tolik, že jsme se rozhodli ji udělat i doma. Na internetu jsem našel recept, v němž byla spousta exotických surovin, jako například mam ruoc, což je fermentovaná krevetová pasta, rybí omáčka nuoc mam a spousta bylinek. Naštěstí všechny tyto suroviny se dají úplně bez problémů a za pár kaček nakoupit v pražské tržnici SAPA.
Ingredience:
Na marinádu:
900g filetu bílé ryby, např. treska
5 cm zázvoru, nastrouhaného
1 lžička rybí omáčky nuoc mam
1 lžička mam ruoc (fermentované krevetové pasty)
1 lžička černého pepře
1 lžička cukru
2 lžičky kurkumy
Na smažení:
Větší dávka oleje
2 hrsti jarní cibulky, nakrájené na tenké nudličky
2 hrsti kopru. Nepoužívejte kopr jako dochucení, ale jako přílohu. Nešetřete jím.
2 stroužky česneku, prolisovaného
K servírování:
Arašídy, opražené a nahrubo nadrcené
Tenké rýžové nudle (vermicelli)
Talíř s různými druhy bylinek (thajská bazalka, máta, koriandr, perilla apod.)
Postup:
Nakrájejte rybu na kostky velikosti sousta. Smíchejte všechny ingredience na marinádu a rybu jí potřete. Nechte cca hodinu marinovat.
Jarní cibulku nakrájejte na tenké nudličky a smíchejte s nahrubo nasekaným koprem. Dejte stranou.
Uvařte vodu a ponořte do ní rýžové nudle, aby změkly.
Rozpalte olej, hoďte do něj česnek, aby olej ovoněl. Usmažte kousky ryb, a když budou skoro hotové, přidejte kopr a jarní cibulku. Neměly by se dlouho smažit, jen krátce, aby povadly. Pak je hned vytáhněte.
Servírujte v jedné misce rýžové nudle, v druhé směs ryby, kopru a cibulky, ve třetí bylinky, ve čtvrté arašídy. Před každého strávníka položte jednu prázdnou misku, ve které si sám všechny ingredience namíchá podle chuti.
0 Komentáře