Vídeňský řízek s bramborovým salátem

Psát na českém blogu, jak se dělá řízek, by asi bylo zbytečným plýtváním webového prostoru. Ne všichni ale ví, že originální vídeňský řízek (aneb wienerschnitzel) se dělá výhradně z telecího masa. Zkuste si taky udělat rakouský bramborový salát, který se liší od toho našeho v přísadách.


Ingredience na řízek (4 osoby)

  • telecí kýta 800g
  • strouhanka
  • mouka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce nasekané plocholisté petrželky
  • 2 lžíce mléka
  • nastrouhaný parmezán
  • muškátový oříšek mletý
  • sůl, pepř


Ingredience na bramborový salát (4 osoby)

  • 8 brambor
  • 2 červené cibule
  • 500ml hovězího vývaru
  • vinný ocet
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • olivový olej


Postup (řízek)

  • Nakrájejte kýtu na jednotlivé řízky. Pokud chcete docílit větší velikosti řízku, nakrájejte jej na motýlka
  • Maso rozklepejte pod igelitovou fólií plochou stranou paličky na maso
  • Řízky osolte a opepřete
  • Rozšlehejte vejce a přidejte do něj mléko, petrželku, parmezán a muškátový oříšek
  • Maso obalte klasickým způsobem (mouka, vajíčková směs, strouhanka)  a ideálně nechte pár hodin odležet v lednici
  • Rozpalte větší množství oleje na hluboké pánvi a osmažte do zlatova
Postup (bramborový salát)
  • Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě s kmínem a ještě za tepla je oloupejte a nakrájejte na plátky asi 0,5cm tlusté
  • Nakrájejte cibuli na jemno
  • K bramborám přidejte cibuli a lžíci hořčice 
  • Do vývaru přimíchejte cukr, sůl (podle potřeby), ocet, lžíci oleje a pepř
  • Touto marinádou zalejte brambory a celý salát dobře promíchejte

Okomentovat

0 Komentáře