Výrazněji se kapr na vánočním stole objevuje znovu od poloviny 19. století, byť v jiné úpravě, než dnes, a to hlavně na modro nebo na černo. V české kuchařce je recept na smaženého kapra s bramborovým salátem zapsán až v roce 1924 a jako štědrovečerní menu bylo toto jídlo všeobecně přijato v českých domácnostech dokonce až o čtvrt století později.
Dnes si připravíme původní staročeský recept kapra na černo.
Ingredience:
- 1 kapr
- 100 g másla
- 2 cibule na plátky
- 2 mrkve
- kousek celeru
- 1 kořen petržele - vše nakrájet na drobné kostky
- 200 ml černého piva
- 3 kostky cukru
- 3 plátky citrónu
- 1 bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- špetka tymiánu
- 3 lžíce nastrouhaného perníku
- 1 lžíce rybízové a šípkové zavařeniny, lze použít i švestková povidla
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce rozinek
- 1 lžíce vlašských jader
- Na másle osmahněte cibuli a zeleninu.
- Zalijte pivem a malou sklenicí vody
- Přidejte cukr, citronové plátky, koření, perník a zavařeninu a zvolna vařte dvě hodiny
- Do omáčky přidejte lžíci rumu, rozinky a jádra vlašských ořechů
- Omáčku nechte 24 hodin odležet
- Kapra vykuchejte a nafiletujte, podkovy mají dost kostí, filety se hodí lépe a nemusíte se bát, že vám zaskočí kost
- Vložte kapra do hrnce a prohřejte s omáčkou po dobu asi 20 minut
- Jako příloha se tradičně podával knedlík, ale já osobně dávám přednost vařeným bramborám
0 Komentáře