Dýňové risotto

Dýně jsou krásným symbolem podzimu. A nejsou dobré jenom jako dekorace na helloween, ale taky pro přípravu výborných jídel. Recept na dýňové risotto je od Gordona Ramsayho, pyré se ale dá s trochou smetany použít i jako základ pro výbornou dýňovou polévku. Pyré si můžete připravit do zásoby a zamrazit.



Základní recept na dýňové pyré

Ingredience

  • 1 dýně
  • 2 větvičky tymiánu
  • sklenka bílého vína
  • sůl, pepř, olivový olej
Postup
  • Dýni nejdříve rozkrojte napůl a lžící vydlabejte měkký vnitřek se semínkama
  • Obě poloviny dýně nakrájejte na tenké půlměsíčky, odkrojte kůru a dužinu nakrájejte na kostičky velké zhruba 1 cm
  • Na pánvi rozpalte olivový olej, zlehka osmahněte tymián a pak přidejte nakrájenou dýni
  • Zprudka osmažte, aby získala tmavou barvu, nalejte bílé víno a nechte vyvařit
  • Osolte, opepřete, ztlumte oheň, zakryjte pokličkou a nechte dusit do měkka. Občas přilejte trochu vody, aby se dýně nesmažila na sucho
  • Odstraňte větvičky tymiánu a dýni rozmixujte - ještě horkou, jinak z ní nevytvoříte hladké pyré! Pokud je směs moc hustá, přimixujte do ní horkou vodu





Recept na dýňové risotto

Ingredience (2 osoby)
  • 2 hrnky dýňového pyré
  • 1 hrnek rýže arborio
  • 4 malé šalotky nakrájené najemno
  • 2 hrudky másla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • hrst jemně nastrouhaného parmezánu a několik hoblinek na dozdobení
  • několik čerstvých lístků šalvěje
  • olivový olej, mořská sůl, pepř
Postup
  • Připravte si základ na risotto, postup viz zde
  • Před přidáním poslední naběračky vývaru vmíchejte do risotta dýňové pyré
  • Nakonec do risotta vmíchejte hrudku másla a parmezán a nechte dvě minuty odstát pod pokličkou
  • Risotto dozdobte několika na sucho osmaženými lístky šalvěje, několika šplíchancema olivového oleje a hoblinkami parmezánu. Také můžete posypat několika opraženými dýňovými semínky

Co se semínky?

Semínka v žádném případě nevyhazovat, je možné je usušit, a jen tak chroupat u televize, jsou výborné (a v obchodech taky dost drahé), nebo jak už bylo naznačeno výše, je možné je opražit a přidat do risotta nebo dýňové polévky.


Co s měkkou dužinou?

Měkkou dužinu taky není potřeba vyhazovat. Poté, co z ní odstraníte semínka, nakrájejte ji na malé kousíčky, posolte a nechte chvíli odstát. Dýně pustí dost vody. Pak z nich můžete nadělat placičky, smíchejte je s moukou, vejcem, čerstvým tymiánem, trochou soli a pepře, a osmažte na pánvi dozlatova.


Okomentovat

0 Komentáře