Risotto ai funghi porcini (Houbové risotto)

Udělat pravé italské rizoto není žádné riziko. Důležité je použít správné ingredience a nikam nespěchat, příprava zabere 20 minut a nedá se urychlit. Výsledkem musí být krémové rizoto s rýží uvařenou přesně al dente. Tento výsledek zaručí jedině italská rýže arborio nebo carnaroli.



Ingredience (2 osoby):
  • 4 malé šalotky, nakrájené najemno
  • hrudka másla
  • 2 hrnky pravých hříbků, pokud máte sušené nebo zamražené, nevylévejte vodu, kterou hříbky pustí
  • sklenka bílého vína
  • 1 hrnek rýže arborio
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • Hrst jemně nastrouhaného parmezánu a několik hoblinek na dozdobení
  • čerstvá pažitka
  • olivový olej
  • mořská sůl
Postup:

  • Na pomalém ohni rozehřejte trochu olivového oleje a hrudku másla. Máslo se díky oleji nebude připalovat
  • Nasypte na pánev šalotku a zlehka ji smažte, až zesklovatí. Nesmí začít chytat hnědou barvu
  • Zvyšte plamen a nasypte do pánve rýži. Za neustálého míchání nechte orestovat, až bude z poloviny průhledná. Tento proces bude trvat několik minut
  • Osolte a zalejte sklenkou bílého vína a nechte rýži ho úplně vstřebat
  • Zalejte rýži jednou naběračkou horkého zeleninového vývaru a za neustálého míchání nechte rýži opět vstřebat vývar. V tuto chvíli už začíná rýže pouštět krémový škrob. Zmírněte plamen a nechte rýži pouze pobublávat
  • Až se vývar opět vstřebá, opakujte předchozí krok tak dlouho, až bude rýže uvařená al dente. Tento proces bude trvat cca 15-20 minut
  • Mezitím si mírně orestujte hříbky na troše másla
  • Při poslední naběračce vývaru přidejte i hříbky a dobře promíchejte
  • Stáhněte z plotny a vmíchejte do rizota hrudku másla, pořádnou hrst parmezánu a pažitku
  • Pánev přiklopte a nechte 2 minuty dojít
  • Rizoto okamžitě podávejte. Zakapejte lanýžovým olejem a dozdobte několika hoblinkami parmezánu



Další tipy:
  • Vývar udržujte neustále horký, nesmíte do rizota přidávat studený vývar
  • Když vám dojde vývar, použijte horkou vodu
  • Parmezán rizoto trochu zahustí, proto jej nechte trochu víc řídké



Okomentovat

0 Komentáře