Ingredience (2 osoby):
- 4 malé šalotky, nakrájené najemno
- hrudka másla
- 2 hrnky pravých hříbků, pokud máte sušené nebo zamražené, nevylévejte vodu, kterou hříbky pustí
- sklenka bílého vína
- 1 hrnek rýže arborio
- 1 litr zeleninového vývaru
- Hrst jemně nastrouhaného parmezánu a několik hoblinek na dozdobení
- čerstvá pažitka
- olivový olej
- mořská sůl
Postup:
- Na pomalém ohni rozehřejte trochu olivového oleje a hrudku másla. Máslo se díky oleji nebude připalovat
- Nasypte na pánev šalotku a zlehka ji smažte, až zesklovatí. Nesmí začít chytat hnědou barvu
- Zvyšte plamen a nasypte do pánve rýži. Za neustálého míchání nechte orestovat, až bude z poloviny průhledná. Tento proces bude trvat několik minut
- Osolte a zalejte sklenkou bílého vína a nechte rýži ho úplně vstřebat
- Zalejte rýži jednou naběračkou horkého zeleninového vývaru a za neustálého míchání nechte rýži opět vstřebat vývar. V tuto chvíli už začíná rýže pouštět krémový škrob. Zmírněte plamen a nechte rýži pouze pobublávat
- Až se vývar opět vstřebá, opakujte předchozí krok tak dlouho, až bude rýže uvařená al dente. Tento proces bude trvat cca 15-20 minut
- Mezitím si mírně orestujte hříbky na troše másla
- Při poslední naběračce vývaru přidejte i hříbky a dobře promíchejte
- Stáhněte z plotny a vmíchejte do rizota hrudku másla, pořádnou hrst parmezánu a pažitku
- Pánev přiklopte a nechte 2 minuty dojít
- Rizoto okamžitě podávejte. Zakapejte lanýžovým olejem a dozdobte několika hoblinkami parmezánu
Další tipy:
- Vývar udržujte neustále horký, nesmíte do rizota přidávat studený vývar
- Když vám dojde vývar, použijte horkou vodu
- Parmezán rizoto trochu zahustí, proto jej nechte trochu víc řídké
0 Komentáře