Losos s omáčkou all i oli

"All i oli" znamená v doslovném překladu "česnek a olej". Jedná se o jedny z nejstarších ingrediencí používaných ve středomořské kuchyni, a je to klasický katalánský recept ze severního Španělska. Občas se používají názvy alioli nebo aioli. Původní recept obsahoval pouze tyto ingredience, ale v dnešní kuchyni se vyskytuje množství nejrůznějších variací. Hodí se výborně jako omáčka k rybám nebo masu. Je velmi důležité použít kvalitní prémiový olivový olej.


Ingredience (pro 2 osoby):

  • 1/2 stroužku česneku
  • špetka soli, čerstvě namletý pepř
  • 1 čerstvý žloutek
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • 1 až 2 dcl olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu nebo limetky
Postup:
  • v hmoždíři rozetřete česnek se špetkou soli, pak přidejte pepř
  • přidejte hořčici a žloutek a důkladně rozšlehejte
  • za neustálého míchání přilévejte olej
  • nakonec přimíchejte citronovou šťávu

Okomentovat

0 Komentáře