Prodej vánočních kaprů akorát začal a jsou k dostání na každém rohu. Proč ale jezdit někam do centra města, kde je spousta lidí, všichni blbnou, berou útokem obchody a na poslední chvíli shánějí dárky, když je možné si to trochu zpestřit? Chtěl jsem zajet přímo na sádky a trochu jsem se bál, že budu muset až někam do jižních Čech, naštěstí jsou hned za Prahou v Lahovicích.
Vybrali jsme si pěkného macka, 4,9 kg masa, které se mrskalo na váze. Představte si rybu o velikosti pěti pečených vepřových kolen, pro dva lidi! To budeme dojídat asi ještě v březnu. Nechali jsme rybáře za nás udělat tu špinavou práci a hurá domů na připravy.
Bramborový salát
Začali jsme bramborovým salátem. Ten je relativně jednoduchý, i když jeho příprava zabere dost času. Postup tady asi nemá smysl popisovat, protože jej všichni znají. Tady je seznam ingrediencí, které jsme použili:
- 1 kořen celeru
- 3 petržele, 4 mrkve
- 10 brambor
- 3 velké cibule
- Plechovka sterilovaného hrášku
- 1 středně velká majonéza
- Sůl a pepř
Kapr
Kapra jsme chtěli udělat na dva způsoby: český a indický, pro tu druhou jsme zvolili směs koření "reshad", které se úžasně hodí k jakémukoliv druhu ryb.
Český kapr je jasný, mouka, vajíčko, strouhanka, uvedu zde raději tu indickou variantu.
Ingredience pro marinádu:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 jemně nakrájená cibule
- 1 lžička sušeného koriandru
- 1 lžička kurkumy
- chilli - ať už čerstvé, sušené nebo obojí, hlavně nešetřit!
- 8 nadrcených hřebíčků. Toto je tajná a nejdůležitější ingredience koření reshad. Hřebíček dodá chuti ryby úžasnou exotickou příchuť a podtrhne aroma všech koření
- 1 lžička černého pepře
- 1-2 lžičky římského kmínu
- pár stroužků česneku
Filety se pak zlehka usmaží na pánvičce na trošce olivového oleje.
Hezké vánoce!
0 Komentáře