Vánoční kapr tradičně i netradičně

Kolega David pochází z Indie, a přestože už tady žije několik let, ještě nikdy netrávil vánoce v Čechách a ani nevyzkoušel tradiční české vánoční jídlo. Rozhodl jsem se, že mu jej zkusím udělat, i když do štědrého dne zbývá ještě pár dní.
Prodej vánočních kaprů akorát začal a jsou k dostání na každém rohu. Proč ale jezdit někam do centra města, kde je spousta lidí, všichni blbnou, berou útokem obchody a na poslední chvíli shánějí dárky, když je možné si to trochu zpestřit? Chtěl jsem zajet přímo na sádky a trochu jsem se bál, že budu muset až někam do jižních Čech, naštěstí jsou hned za Prahou v Lahovicích.
Vybrali jsme si pěkného macka, 4,9 kg masa, které se mrskalo na váze. Představte si rybu o velikosti pěti pečených vepřových kolen, pro dva lidi! To budeme dojídat asi ještě v březnu. Nechali jsme rybáře za nás udělat tu špinavou práci a hurá domů na připravy.

Bramborový salát
Začali jsme bramborovým salátem. Ten je relativně jednoduchý, i když jeho příprava zabere dost času. Postup tady asi nemá smysl popisovat, protože jej všichni znají. Tady je seznam ingrediencí, které jsme použili:
  • 1 kořen celeru
  • 3 petržele, 4 mrkve
  • 10 brambor
  • 3 velké cibule
  • Plechovka sterilovaného hrášku
  • 1 středně velká majonéza
  • Sůl a pepř




Kapr
Kapra jsme chtěli udělat na dva způsoby: český a indický, pro tu druhou jsme zvolili směs koření "reshad", které se úžasně hodí k jakémukoliv druhu ryb.

Český kapr je jasný, mouka, vajíčko, strouhanka, uvedu zde raději tu indickou variantu.
Ingredience pro marinádu:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 jemně nakrájená cibule
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • chilli - ať už čerstvé, sušené nebo obojí, hlavně nešetřit!
  • 8 nadrcených hřebíčků. Toto je tajná a nejdůležitější ingredience koření reshad. Hřebíček dodá chuti ryby úžasnou exotickou příchuť a podtrhne aroma všech koření
  • 1 lžička černého pepře
  • 1-2 lžičky římského kmínu
  • pár stroužků česneku
Ingrediencí je sice hodně, ale výsledná chuť opravdu stojí za to. Vzniklá pasta se obvykle natírá dovnitř ryby, která se pak peče na grilu, v případě filet je stačí potřít z jedné strany a nechat hodinu uležet.
Filety se pak zlehka usmaží na pánvičce na trošce olivového oleje.

Hezké vánoce!

Okomentovat

0 Komentáře