Na porci pro dvě osoby budeme potřebovat:
- 250g těstovin, můžete použít spagetti, linguine, penne apod.
- 2 žloutky
- 100ml smetany
- velká hrst nastrouhaného parmezánu
- olivový olej
- slaninu nebo uzenou šunku, nakrájenou na kostičky
- tymián, nejlépe čerstvý
- sůl a pepř
Pastu je potřeba uvařit "al dente". Tento italský výraz se používá pro pojmenování těstovin, které jsou sice měkké, ale zároveň trochu nedovařené a uvnitř stále trošku tužší. Takzvaně "na skus".Do misky nalejte polovinu smetany a rozšlehejte v ní dva žloutky a polovinu parmezánu.
Mezitím rozpalte olivový olej na pánvi a osmažte na něm slaninu. Přidejte trochu tymiánu.
Když jsou těstoviny uvařené, ztlumte plamen pod pánví, přeceďte těstoviny (neproplachujte) a těstoviny přidejte na pánev ke slanině. Několikrát promíchejte, aby se obalily.
Pak dolejte polovinu smetany a ještě chvilku prohřejte.
Následující krok je velice důležitý. Vypněte plamen pod těstovinami a počkejte, až trochu vychladnou. Přelijte je směsí smetany a vajíček. Dále už nevařte, jinak z toho budete mít míchané vajíčka!
Na závěr posypte trochou parmezánu a tymiánu.
TipPokud si chcete přečíst zajímavý článek o historii a výrobě pasty (v angličtině), doporučuji tento článek "Italian pasta through the ages".
2 Komentáře
teta
Jiri z Riedholze