Kachna v marinádě five spice

Five spice je směs koření často používaná v asijské kuchyni. Skládá se z několika výrazných koření, jímž dominuje badyán a sečuánský pepř, který mu dodá správný ostrý šmrnc. Recept od Gordona Ramsayho, který v originále místo kachny použil husu.



Ingredience:

  • Kachna (husa)
  • 4 citrony
  • 3 limetky
  • Lžička směsi koření five spice (viz níže)
  • Malá hrst každé z bylinek: petržel, tymián, šalvěj, plus nějaké navíc pro dozdobení
  • Trochu olivového oleje
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce lístků tymiánu
  • Mořská sůl

Five spice

  • 2 lžičky sečuánského pepře, když nesežete, obyčejný černý pepř
  • 8 badyánů
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce semínek fenyklu
Postup Five spice:
  • Černý pepř orestujte na pánvi bez oleje
  • V hmoždíři nebo mlýnku rozemelte všechny koření kromě skořice
  • Směs koření smíchejte se skořicí
Postup kachna:
  • Pomocí ostrého nože nařízněte kůži kachny do mřížky
  • Nastrouhejte kůru z citronů a limetek a smíchejte se 2 lžícemi jemné mořské soli, kořením five spice a trochou pepře
  • Vnitřek kachny dobře osolte a citrusovou směsí potřete kachnu zvenku, marinádu dobře vetřete do kůže, trochu směsi dejte i dovnitř
  • Vnitřek kachny napěchujte citrony, limetkami a bylinkami a nechte 15 minut odstát. Tento krok je možné udělat i den předem
  • Předehřejte troubu na 220 °C
  • Kachnu potřete medem a posypejte lístky tymiánu. 
  • Po 10 minutách snižte teplotu na 190°C a přikryjte alobalem, aby se  nepřipalovala
  • Pečte zhruba hodinu a půl, nebo až je maso měkké
  • Každých cca 30 minut kachnu přelévejte vypečeným tukem
  • Na konci pečení nechte kachnu 30 minut odpočinout. Bude sice trochu chladnější, ale zato šťavnatější a lépe se bude porcovat

Okomentovat

0 Komentáře