Ingredience (4-6 porcí)
Na rýži:
- 1 šálek dlouhé rýže, nejlépe basmati
- 2 šálky vody
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžíce oleje
- 2 špetky šafránu
- 2 lžíce mléka
Na zeleninovou omáčku:
- 2 lžíce oleje
- 1/4 lžičky asafoetidy (čertovo lejno), nepovinné
- 1 lžička celého římského kmínu (jeera)
- 4 středně velká rajčata, nahrubo nakrájená, zbavená "bubáka"
- Několik lžiček rajčatového protlaku
- 1 zelená paprika jemně nakrájená
- 1 lžíce zázvoru, jemně nastrouhaného
- 1 hrnek jogurtu
- 1/2 lžičky červeného chilli prášku
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 hrnku sýru paneer, nakrájeného na kousky
- 2 hrnky nakrájeného květáku
- 1/2 hrnku nakrájené mrkve
- 1/2 hrnku nakrájených zelených fazolek
- 1/2 hrnku nakrájené zelené papriky
- 2 lžíce ořechů kešu, nahrubo nasekané
- 1 lžička soli na dochucení
- 2 lžíce nasekaných lístků máty
Na ozdobu:
- 1 lžička garam masala
- 4 lžíce rozpuštěného másla nebo ghee
- 2 lžíce plátkových mandlí
Postup
Rýže:
- Rýži něklikrát propláchněte vodou, až je průzračná, aby se vypláchnul škrob
- Aby byla nadýchanější, ponořte ji na 15 minut do studené vody
- Rýži osušte a dejte do hrnce, přidejte vodu, olej a sůl a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen a vařte, dokud není al dente
- Vylejte přebytečnou vodu
- Šafrán na několik minut ponořte do teplého mléka a pak mléko nalejte do rýže a promíchejte. Rýže by měla získat pěknou žluto-oranžovou barvu
Zelenina a omáčka:
- Rajčata rozmixujte v mixéru na pyré, můžete přidat i trochu protlaku
- V misce smíchejte jogurt, zázvor, zelené chilli, sůl, kurkumu a chilli prášek a promíchejte
- Do marinády vmíchejte veškerou zeleninu, paneer a kešu a nechte 15 minut marinovat
- Na pánvi rozpalte olej a zlehka orestujte asafoetidu a kmín
- Pak do pánve přidejte rajčatové pyré a nechte zredukovat na polovinu
- Do pyré nasypte marinovanou zeleninu a vařte cca 15 minut, až je zelenina měkká (hlavně květák a mrkev). Občas promíchejte
Příprava biryani:
- Předehřejte troubu na 180°C
- Do zapékací misky dejte na dno polovinu zeleniny a na ni polovinu rýže a rovnoměrně rozprostřete
- Na rýži nasypte mátu a garam masala
- Do další vrstvy dejte zbytek zeleniny a na ni zbytek rýže
- Na rýži nasypte rovnoměrně mandle a zalejte máslem
- Zapékací misku přikryjte a dejte do trouby na 30 minut
Tip: Šafrán a rýže jsou pro biryani klíčové ingredience. Výběr zeleniny závisí čistě na vaší chuti.
0 Komentáře