Zeleninové biryani

Biryani je vynikající a velmi oblíbený indický druh rizota. Dělá se výhradně z rýže basmati a v několika vrstvách se může prokládat zeleninou nebo nějakou masovou směsí. Je to první recept z naší indické série, kterou tady budeme postupně publikovat. Pobyt v Indii nás inspiroval k mnoha zajímavým jídlům.


Ingredience (4-6 porcí)


Na rýži:

  • 1 šálek dlouhé rýže, nejlépe basmati
  • 2 šálky vody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíce oleje
  • 2 špetky šafránu
  • 2 lžíce mléka

Na zeleninovou omáčku:

  • 2 lžíce oleje
  • 1/4 lžičky asafoetidy (čertovo lejno), nepovinné
  • 1 lžička celého římského kmínu (jeera)
  • 4 středně velká rajčata, nahrubo nakrájená, zbavená "bubáka"
  • Několik lžiček rajčatového protlaku
  • 1 zelená paprika jemně nakrájená
  • 1 lžíce zázvoru, jemně nastrouhaného
  • 1 hrnek jogurtu
  • 1/2 lžičky červeného chilli prášku
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 hrnku sýru paneer, nakrájeného na kousky
  • 2  hrnky nakrájeného květáku
  • 1/2  hrnku nakrájené mrkve
  • 1/2  hrnku nakrájených zelených fazolek
  • 1/2 hrnku nakrájené zelené papriky
  • 2 lžíce ořechů kešu, nahrubo nasekané
  • 1 lžička soli na dochucení
  • 2 lžíce nasekaných lístků máty

Na ozdobu:

  • 1 lžička garam masala
  • 4 lžíce rozpuštěného másla nebo ghee
  • 2 lžíce plátkových mandlí


Postup

Rýže:
  • Rýži něklikrát propláchněte vodou, až je průzračná, aby se vypláchnul škrob
  • Aby byla nadýchanější, ponořte ji na 15 minut do studené vody
  • Rýži osušte a dejte do hrnce, přidejte vodu, olej a sůl a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen a vařte, dokud není al dente
  • Vylejte přebytečnou vodu
  • Šafrán na několik minut ponořte do teplého mléka a pak mléko nalejte do rýže a promíchejte. Rýže by měla získat pěknou žluto-oranžovou barvu
Zelenina a omáčka:
  • Rajčata rozmixujte v mixéru na pyré, můžete přidat i trochu protlaku
  • V misce smíchejte jogurt, zázvor, zelené chilli, sůl, kurkumu a chilli prášek a promíchejte
  • Do marinády vmíchejte veškerou zeleninu, paneer a kešu a nechte 15 minut marinovat
  • Na pánvi rozpalte olej a zlehka orestujte asafoetidu a kmín
  • Pak do pánve přidejte rajčatové pyré a nechte zredukovat na polovinu
  • Do pyré nasypte marinovanou zeleninu a vařte cca 15 minut, až je zelenina měkká (hlavně květák a mrkev). Občas promíchejte
Příprava biryani:
  • Předehřejte troubu na 180°C
  • Do zapékací misky dejte na dno polovinu zeleniny a na ni polovinu rýže a rovnoměrně rozprostřete
  • Na rýži nasypte mátu a garam masala
  • Do další vrstvy dejte zbytek zeleniny a na ni zbytek rýže
  • Na rýži nasypte rovnoměrně mandle a zalejte máslem
  • Zapékací misku přikryjte a dejte do trouby na 30 minut
Tip: Šafrán a rýže jsou pro biryani klíčové ingredience. Výběr zeleniny závisí čistě na vaší chuti.

Okomentovat

0 Komentáře