Kančí kýta s šípkovou omáčkou

Kančí kýta je taková česká klasika, a i když se na mých stránkách s velkým množstvím českých receptů normálně nesetkáte, tohle jsem si nemohl nechat ujít. Divoké prasata se v poslední době v celé Evropě přemnožily, takže dostatečný přísun sviní je zaručen :-). Jen v České republice bylo za loňský rok zastřeleno přes 143 000 kusů. Maso je potřeba namarinovat a nechat přes noc uležet, aby bylo pěkně křehké.




Marinování masa a příprava

Ingredience:

  • 200g slaniny
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • cibule
  • divoké koření (nové koření, celý černý pepř, bobkový list)
  • kus másla
  • lžíce hnědého cukru
  • 1/2 citronu nakrjeného na plátky
  • ocet (na každých 50 g másla 2 rovné lžíce octa)

Postup:
  • Zeleninu nakrájejte na malé kousky a orestujte na másle
  • Zároveň k ní přidejte rozdrcené koření, jehož vůně se krásně uvolní
  • Přidejte hnědý cukr a nechte jej zkaramelizovat
  • Nakonec přidejte plátky citronu a ocet a nechte jej odpařit
Maso očistěte, dejte do těsného hrnce a přelijte jej vytvořenou marinádou.
Slanina se nedává do marinády, ale bude se jí špikovat maso. Aby to bylo snadnější, nakrájejte ji na špalíčky a dejte přes noc do mrazáku. Slanina ztvrdne a bude se mnohem lépe nacpávat do masa.

Recept
Ingredience:
  • Kančí kýta cca 1kg
  • 2 dl červeného vína
  • 1 dl hovězího vývaru
  • 5 lžíc šípkové zavařeniny
  • špetka mleté skořice

Postup:
  • Rozpalte troubu na 170°C
  • Vytáhněte maso z lednice, očistěte jej od marinády a prošpikujte slaninou. V mase si špikovacím nebo tenkým nožem vyvrtejte díru a do ní zastrčte slaninu. Pokud jste si ji předem zamrazili, půjde to mnohem jednodušeji
  • V hlubokém hrnci, který může jít i do trouby, maso zprudka osmahněte, aby se zatáhlo
  • Přidejte do hrnce zeleninovou marinádu, hovězí vývar, červené víno, 2 lžíce šípkové zavařeniny a skořici
  • Hrnec přiklopte pokličkou a dejte do trouby na 2 hodiny. Během pečení maso občas přelijte šťávou. Je-li potřeba, přilejte trochu vody nebo vývaru
  • Když je maso měkké, vytáhněte jej z omáčky, kterou propasírujte. Díky tomu v omáčce nezůstane divoké koření. Pokud jste použili bouquet garni, můžete jej prostě vytáhnout a omáčku do hladka rozmixovat ponorným mixérem
  • Poté ještě do omáčky přimíchejte další 3 lžíce šípkové zavařeniny a promíchejte
Podávejte například s karlovarským knedlíkem.

Okomentovat

0 Komentáře