Marinování masa a příprava
Ingredience:
- 200g slaniny
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
- cibule
- divoké koření (nové koření, celý černý pepř, bobkový list)
- kus másla
- lžíce hnědého cukru
- 1/2 citronu nakrjeného na plátky
- ocet (na každých 50 g másla 2 rovné lžíce octa)
Postup:
- Zeleninu nakrájejte na malé kousky a orestujte na másle
- Zároveň k ní přidejte rozdrcené koření, jehož vůně se krásně uvolní
- Přidejte hnědý cukr a nechte jej zkaramelizovat
- Nakonec přidejte plátky citronu a ocet a nechte jej odpařit
Maso očistěte, dejte do těsného hrnce a přelijte jej vytvořenou marinádou.
Slanina se nedává do marinády, ale bude se jí špikovat maso. Aby to bylo snadnější, nakrájejte ji na špalíčky a dejte přes noc do mrazáku. Slanina ztvrdne a bude se mnohem lépe nacpávat do masa.
Recept
Ingredience:
- Kančí kýta cca 1kg
- 2 dl červeného vína
- 1 dl hovězího vývaru
- 5 lžíc šípkové zavařeniny
- špetka mleté skořice
Postup:
- Rozpalte troubu na 170°C
- Vytáhněte maso z lednice, očistěte jej od marinády a prošpikujte slaninou. V mase si špikovacím nebo tenkým nožem vyvrtejte díru a do ní zastrčte slaninu. Pokud jste si ji předem zamrazili, půjde to mnohem jednodušeji
- V hlubokém hrnci, který může jít i do trouby, maso zprudka osmahněte, aby se zatáhlo
- Přidejte do hrnce zeleninovou marinádu, hovězí vývar, červené víno, 2 lžíce šípkové zavařeniny a skořici
- Hrnec přiklopte pokličkou a dejte do trouby na 2 hodiny. Během pečení maso občas přelijte šťávou. Je-li potřeba, přilejte trochu vody nebo vývaru
- Když je maso měkké, vytáhněte jej z omáčky, kterou propasírujte. Díky tomu v omáčce nezůstane divoké koření. Pokud jste použili bouquet garni, můžete jej prostě vytáhnout a omáčku do hladka rozmixovat ponorným mixérem
- Poté ještě do omáčky přimíchejte další 3 lžíce šípkové zavařeniny a promíchejte
Podávejte například s karlovarským knedlíkem.
0 Komentáře