Zeleninové samosy

Samosa je vynikající indický předkrm, který najdete ve všech indických restauracích. S náplní  můžete všelijak experimentovat. Tato varianta pochází ze severní Indie. Těsto je nejlepší si vyrobit, můžete použít i listové, ale není to ono, a navíc během smažení do sebe vsákne spoustu oleje.



Ingredience na těsto:


  • 1/2 hrnku mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce a 1 lžička oleje
Vše smíchejte dohromady, přidejte 1/4 hrnku vlažné vody a vypracujte do těsta. Těsto pak nechte asi 20 minut odpočinout a mezitím si připravte náplň.
Ingredience na náplň:
  • 2 středně velké uvařené brambory
  • 1/3 hrnku hrášku
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • 1/3 lžičky chilli
  • 1/2  lžičky garam masala
  • 2 středně velké čerstvé chilli, nasekané a zbavené semínek



Postup:
  • Uvařte brambory, ale ne moc, ještě půjdou na chvíli na pánev.
  • Rozpalte olej na pánvi, přidejte římský kmín, hrášek, koriandr, garam masala, chilli a nechte trochu prohřát. Pak přidejte brambory, osolte a smažte cca 2 minuty. Směs je připravená.
  • Těsto rozdělte na 4 stejně velké díly, vytvarujte z nich kuličky a rozválejte na placičky, které pak rozřízněte na polovinu.
  • Okraj placek potřete vodou a srolujte je do tvaru kornoutu. Kornout naplňte zeleninovou směsí. Horní otevřenou část uzavřete. Toto je asi nejsložitější část, doporučuji shlédnout video (část 2).
  • Rozpalte olej v hluboké pánvi nebo friťáku, a osmažte samosy do zlatova.

Zde si můžete prohlédnout video, jak samosy vyrábí indická kuchařka Manjula:
http://www.manjulaskitchen.com/2007/04/19/samosa/

Okomentovat

0 Komentáře