Burger podle Gordona Ramseye

Tento recept se objevil v jednom dílu pořadu Kitchen Nightmares, předchůdce našeho Ano, šéfe! Byla to restaurace Moore place na anglickém venkově u golgového hřiště, kde žije početná americká komunita, pro kterou bylo potřeba přizpůsobit nabízené menu. 

Jako základ je kvalitní hovězí mleté maso (v luxusnější variantě můžete použít vyzrálé steakové maso), které se promísí s karamelizovanou cibulí. Když jako přílohu nabídnete po domácku vyrobené chipsy, budou všichni maximálně spokojení. Recept na chipsy je od Billa Grangera.




Ingredience (pro 4 osoby):
Na karamelizovanou cibulku:

  • 2 červené cibule, nakrájené najemno
  • 50g másla
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce balzamikového octu
Na náplň do burgrů:

  • 1 velká červené cibule, nakrájená na jemné proužky
  • 1 kg mletého bio hovězího
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • olivový olej
  • 4 velké hamburgerové housky sypané sezamovými semínky
  • 4 větší nakládané okurky
  • 2 velká rajčata, nakrájená na plátky
  • 1 ledový salát
  • nastrouhaný parmezán
Na domácí chipsy:

  • 4 velké brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červené sladké papriky
  • 1 lžička cayennského pepře (chilli)
  • sůl
Příprava karamelizované cibulky: Na pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm zlehka cibulku, aby změkla. Přidejte cukr a smažte dalších 4-5 minut, až zkaramelizuje. Pak přidejte balzamikový ocet. Vařte další 2-3 minuty, aby měla směs konzistenci sirupu. Dejte pryč z ohně a až trochu zchladne, vmíchejte ji do mletého masa a nechte odležet v lednici. Ideálně několik hodin, ale pokud nemáte čas, tak stačí 30 minut. Potom z nich vytvarujte 4 stejné koule a tlakem shora je rozplácněte do velikosti o trochu větší než jsou housky.

Další krok je příprava chipsů. Brambory nakrájejte na špalíčky, potřete je olejem a smíchejte s kořením. Rozpalte troubu na 220°C, rozložte brambory rovnoměrně na plech a nechte péct cca 30 minut. V polovině je promíchejte a otočte.

Zhruba v polovině pečení brambor rozpalte pánev na střední plamen, potřete maso olejem a dejte je smažit na 3-4 minuty z každé strany. Ve stejnou dobu rozřízněte housky napůl a dejte je do trouby na nižší plech. Nemusí se shora připéct, stačí když se prohřejí. Maso po vytažení z trouby dejte na pár minut stranou a nechte odpočinout.

Je lepší dát olej na maso a ne na pánev, olej pak neprská.
Burger navrstvěte v tomto pořadí: spodní strana housky, list salátu, maso, parmezán (teplo z masa jej trochu roztaví), čerstvá cibule, okurky, rajčata, vrchní strana housky.

Pokud se vám nepodaří sehnat sezamové housky, vyrobte si je sami. Sezamová semínka dělají opravdu velký rozdíl v chuti a krásně vypadají. Housky shora potřete rozšlehaným bílkem, který zaručí krásně zlatavé propečení a posypte je sezamovými semínky.

Okomentovat

4 Komentáře

Anonymní píše…
Lepsi domaci burgery jsem neochutnala!! Davam 10z10:-)
Doporucuji nechat odlezet 1den. Maso je krasne krehke a ma skvelou chut!
Gabriela
stoupa píše…
Tak jsem vše nakoupil, myslel jsem že máme doma hnědý cukr (z mojita) - nebyl - náhražka byl med, balsamikový ocet byl z domu deportován k přitelkyni do kanceláře (prej na salát) - náhražka šťáva z citronu ..... he už jsem zvědav co z toho vyleze
Anonymní píše…
stoupa tyvole ty jses jak babica :-D kdyz nemame cibuli, dame papriku, kdyz nemame papriku, dame rajce a kdyz nemame ani to tak tam neco proste soupneme :-D
Anonymní píše…
balsamic je zaklad bez toho tu marinadu ani nedelej....