Boeuf Bourguignonne (Hovězí po Burgundsku)

Od chvíle, co jsem viděl film "Julie and Julia", se mi hlavou honila jenom jediná myšlenka: musím uvařit Boeuf Bourguignonne! Tento dnes už klasický recept, který proslavila Julia Child ve své knize "Mastering the art of french cooking" je překvapivě jednoduchý a chuťově dokonalý. Bohatá kombinace chutí - slanina, houby, hovězí maso, červené víno - z něj dělá opravdovou delikatesu! Díky pomalému pečení při nízké teplotě se všechny chutě dokonale promísí a maso je tak měkké, že se do něj vidlička noří jako do másla :)



Příprava:
Vaření trvá 3 hodiny. Budete potřebovat hrnec, který je možné dát do trouby (s kovovými úchyty).

  • 1kg hovězího masa nakrájeného na kostky (použil jsem hovězí plec)
  • 250g uzené slaniny, nakrájené na malé kousky
  • 340g šalotky
  • 1 velká cibule, nakrájená na malé kousky
  • 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
  • 2 stroužky česneku nakrájeného najemno
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 láhev červeného burgundského vína (mínus jedna sklenička pro kuchaře)
  • 120g hub nebo hříbků
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
  • Rozpalte troubu na 175°C
  • Nakrájejte maso na kostky (o velikosti cca 2-3 cm) a osušte jej v papírovém ubrousku (pokud jej nevysušíte, neosmaží se dohněda)
  • Nakrájejte cibuli a česnek
  • Ve velkém hrnci rozpalte na středním plameni olej a osmažte na něm cibuli, až začne pomalu zlátnout Pak ji z hrnce vyndejte a odložte na chvíli stranou
  • Pokud je potřeba, přidejte do hrnce trochu oleje a osmažte na něm hovězí maso dohněda ze všech stran
  • Nasypte 1 lžíci mouky na maso a dobře promíchejte
  • Postupně do hrnce nalejte celou lahev vína, po celou dobu míchejte, aby se nevytvářely hrudky
  • Přidejte česnek, tymián, bobkový list, osmaženou cibulku, přikryjte pokličkou a dejte do trouby na dvě hodiny
  • Teď je vhodná chvíle na otevření druhé lahve vína a doutníček...
  • Po dvou hodinách pečení rozpalte na malé pánvičce trochu oleje a osmažte slaninu, až je hezky křupavá
  • Přidejte do pánvičky šalotku a mrkev a ještě chvíli pražte, aby šalotka zhnědla
  • Nakrájejte houby na plátky a spolu s šalotkou, mrkví a slaninou vše přidejte do hrnce k masu
  • Byt už je v tuto chvíli celý provoněný krásnou vůní a vy dostáváte pořádný hlad :)
  • Hrnec nechte v troubě další hodinu. Občas zkontrolujte, že se neodpařilo moc vína, a že to mírně pobublává
  • Podávejte s vařeným bramborem, bílým opečeným chlebem (bagetou) nebo domácími česnekovými krutony...

Sám jsem byl překvapen, že hned na první pokus to vyšlo dokonale. Konečně mám pocit, že dělám poctivou francouzskou kuchyni.
Boeuf Bourguignonne můžete dát do lednice a servírovat i na druhý den, stejně jako třeba guláš bude na druhý den ještě lepší, krásně odležený.

Okomentovat

2 Komentáře

Anonymní píše…
Výborné ! Díky moc za recept...proti ostatním BB o moc jednodušší, ale naprosto luxusní...hodila jsem k tomu jen opečené bagetky s domácím bylinkovým máslem a budu z toho zážitku žít ještě týden :-D
Petr Teplík píše…
Taky jsem to jedl ve Francii a ihned vyhledal, narazil zde, vyzkouším doma ;-)