Pravé bryndzové halušky

Takové halušky nedostanete v žádné restauraci, domácí výroba, žádné práškové produkty, žádná amerika ve spreji! Postup je jednoduchý, i když docela pracný, pokud nemáte ty správné nástroje, všechno nádobí je pak dokonale zabetonované, kuchyně vypadá jak po výbuchu... Ale i tak to stojí za tu námahu!




 Ingredience (porce pro 5 osob):
  • 1kg brambor
  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 1 vajíčko
  • 250g bryndzy
  • 250g anglické slaniny
  • zakysaná smetana 
  • sůl
  • 5 litrů vína :)
Nakrájejte slaninu na kostičky a osmažte na pánvičce, až bude hezky křupavá. Nepřidávejte olej, slanina už tak obsahuje hodně tuku.
Nastrouhejte syrové oloupané brambory na jemném struhadle nebo je rozsekejte v mixéru. Přidejte mouku, vejce a promíchejte, až vznikne betonová hmota.
Ve velkém hrnci dejte vařit vodu se solí a těsto do ní dávkujte postupně po malých kouskách, hodně pomůže mít důmyslné zařízení zvané "haluškár".
Až se halušky uvaří, vyplavou na hladinu. Odeberte je, sceďte, opatrně promíchejte s bryndzou, posypte slaninou a podávejte s trochou kysané smetany.

Sůl je lepší dát do vody, ne do těsta, protože je těžké odhadnout slanost bryndzy.

Okomentovat

0 Komentáře