Moqueca de Camarao

Brazilská kuchyně je velice nudná. Je to škoda, protože mají hovězí maso špičkové kvality. Většina restaurací jej ovšem pouze uvaří, maximálně k němu udělají nějakou hnědou omáčku. Brazilci vesměs neumějí používat koření. V restauracích na stole najdete pouze sůl, ale ne pepř. Na požádání vám dají chilli papričky.
Všechny restaurace v Brazílii upřednostňují kvantitu nad kvalitou. Porce jsou obrovské, jídelní lístky uvádějí ceny porcí pro dvě osoby, ale cena pro jednu osobu není 50%, jak by se dalo předpokládat. Jíst v jedné osobě se zde nevyplácí.
Jedno z mála zajímavých jídel byla moqueca. Jedná se o krevety nebo ryby v kokosové curry omáčce s notnou dávkou oleje dende. Toto jídlo je typické pro stát Bahia a stejně jako ve všem, i zde je silný vliv africké kultury. Je to v podstatě kokosová curry omáčka, co ji dělá specifickou, je kombinace s tomatovou pastou a dende olejem (olej z plodu palmy dende, výrazně červené barvy a specifického aroma, bohatý na nasycené tuky).


Recept je velice jednoduchý a výsledek vynikající.

Ingredience:
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 cibule, nakrájená na jemno
  • 1 stroužek česneku
  • vinný ocet bílý, 2 lžíce
  • sůl, 1 čajová lžička
  • půl kila krevet. čím větší, tím lepší, ale bývají dost drahé, tak můžete použít i koktejlové krevety, půl kila v makru vyšlo na 110 Kč
  • hrst čerstvého koriandru
  • 2 polévkové kžíce tomatové pasty
  • černý pepř na dochucení
  • 1 velká konzerva kokosového mléka (2 hrnky)
  • dende olej, 2-3 polévkové lžíce (pokud nejedete na výlet do Brazílie, tak tuto ingredienci neseženete, použijte normální olej)
Postup:
  • Vytvořte marinádu z citronové šťávy, cibule, česneku, vinného octa a soli. Vmíchejte do ní krevety a nechte půl hodiny uležet
  • Na pánvi rozehřejte olej, dejte tam krevety, koriandr, tomatovou pastu a černý pepř a promíchejte
  • Přidejte kokosové mléko (+pokud máte dende olej, tak ještě 1-2 lžíce), rozmíchejte a vařte dalších 5 minut, až omáčka zhoustne
  • Podávejte s rýží

Okomentovat

0 Komentáře