Steak s hlívou ústřičnou

Hlíva ústřičná je vynikající houba, je k dostání ve všech větších supermarketech a je to příjemná změna proti žampionům. Taky se o ní tvrdí, že má vynikající léčivé účinky.

Nákupní seznam (porce pro 2 osoby):
  • hlíva ústřičná, 1 balení
  • 2 steaky z roštěné nebo pravé svíčkové
  • 1dcl červeného nebo bílého vína
  • 1dcl hovězího vývaru
  • 100g nesoleného másla
  • sůl, pepř
  • 4-5 brambor nakrájených na malé kousky, 1 větší cibule

Postup:

1. Steaky opepřete a potřete olivovým olejem a nechte přes noc marinovat. Nesolit! Jinak by z nich sůl vytáhla vodu a byly by tuhé jak podrážky.

2. Připravte si hovězí vývar, může být i z kostky. Opatrně s jeho koncentrací, je slaný jako prase!

3. Rozpusťte máslo na pánvi a ve chvíli, kdy bude jemně bublat, zvyšte plamen a osmahněte na něm houby.

4. Když začnou houby zlátnout, přilejte víno a hovězí vývar a vařte tak dlouho, až se omáčka zredukuje na polovinu. Pokud by byla moc slaná, přilejte vodu a přidejte máslo, aby se zjemnila.

5. Jako přílohu si připravte restované brambory. Rozpalte na pánvi trochu olivového oleje, a zlehka osmahněte cibulku nakrájenou na proužky. Posypte solí a pepřem a restujte na středním plameni tak dlouho, až změknou a mírně se připečou. Aby brambory změkly, používám takový trik, že pánev na prvních 10 minut přikryju pokličkou.

6. Rozpalte steakovou pánev na střední plamen (bez oleje) a opečte steak cca 4 minuty z každé strany, aby byl medium-rare.

7. Et voilá! Je to hotovo. Podávejte s červeným vínem. Je možné posypat několika jehličkami rozmarýnu.

Okomentovat

0 Komentáře