Většina restaurací má střízlivé menu, ne víc jak třicet položek včetně předrkmů a dezertů. Nikde vám nedávají přeplácané zeleninové oblohy a nikde nenajdete na stole skleničky s kečupem a dalšíma omáčkama (pro případ, že by se jídlo nepovedlo...). Tady už to pochopili, v čechách se toho pořád nemůžeme zbavit.
Restaurace většinou mají i nějaké speciální nabídky dne (i když nabídka dne vytištěná na tvrdém křídovém papíru, který vypadá, že už má za sebou dvě sezóny, nebudí zrovna dojem čerstvosti) nebo jídlo, které je specialitou podniku. Bohužel to druhé většinou bývá klasická čtyřka souvlaki, gyros, kebab a mousaka. Běžný turista brzy nabyde dojmu, že v Řecku neumí uvařit nic jiného.
To neplatilo u naší první restaurace, kterou jsme navštívili hned po příletu a po ubytování v hotelu. Restaurace se jmenovala Tepina a byla v historické části Plaka, na malém příjemném náměstíčku Kativikapeas, nedaleko Roman Agora. Na menu nás zaujalo "tradiční jehněčí s rozmarýnem, bramborem a sýrem". Toto jídlo jsme viděli připravené na mnoho různých způsobů, ale tento byl naprosto jedinečný, chuťově i provedením. Cena 15,50€.

Tento stánek v Plaka byl náš oblíbený.




Restaurace se specializuje na ryby a mořské plody. Jen občas dělají nějaké masa. Gyros ani souvlaki tady nenajdete. Vše je vždy čerstvé a neexistuje tady stálý jídelní lístek.
Po usazení jsme dostali láhev s vodou (ta se dává v každé restauraci k jídlu zdarma) a objednali si bílé víno. Vinný lístek tady nemají, nabídli nám domácí víno, které bylo špičkové.
Za chvíli byl u našeho stolu maník s velkým dřevěným podnosem, na kterém měl asi 15 různých předkrmů. Vybrali jsme si sýrový salát (vzhledově vypadá jako klasický vlašák), vinné listy plněné rýží (řecká klasika) a grilovaný lilek s tomatovou pastou.




Zajímavé na tom bylo, že za celou dobu jsme nevěděli, na kolik nás přijdou ty předkrmy, víno, ani hlavní jídlo. Nikde žádné ceny. Vzhledem k prestiži restaurace, kvalitě ingrediencí a obsluhy jsem čekal, že tady necháme každý kolem 50€. Cena nás ale stejně nako všechno ostatní velice mile překvapila, na osobu to vyšlo cca 30€.
Tato restaurace od nás dostává maximální počet bodů. Jestli budete v Athénách, kupte si jízdenku na tramvaj z náměstí Syntagma, a jeďte cca 30 minut libovolnou tramvají do zastávky Achilleos. Stojí to za tu cestu.
Adresa restaurace: Achilleos 119, Paleo Faliro, tel. 210 9837498.
Pro místo poslední večeře jsme volili restauraci Euchariz na náměstí Monastiraki. Opět jsme dlouho vybírali a opět jsme přebrali. Restaurace byla plná lidí, a tak se zdálo, že je docela oblíbená. Možná to ale bylo tím, že prostě byla nejvíc na ráně.
Vyzkoušeli jsme další z tradičních jídel - jehněčí Kleftiko. Recept na Kleftiko v sobě spojuje hned několk prvků typických pro řeckou kuchyni - použití jehněčího masa, co nejjednodušší příprava, a nakonec metoda pomalého dušení v troubě. Kleftiko je prý typické jídlo zlodějů, kteří nechávali balíček z vinných listů plný masa a zeleniny pomalu dělat, zatímco se věnovali svému “byznysu”.
Zajímavá historka, nám ale způsob servírování v pečícím papíru připadal přinejmenším podivný a hlavně - strašně nepraktický! Snažíte se něco dolovat z balíčku a přitom se nezakecat omáčkou. Navíc celá směs byla studená, takže to na nás budilo dojem, že to mají předvařené a při objednání to zabalí do papíru a ohřejou v mikrovlnce. Chuťově to nebylo sice špatné, ale znovu bych si to nedal. Cena rovněž kolem 15€.

Vše vyvážil špičkový profesionální personál, který se nestačil otáčet. Byla doba oběda a evidentně sem chodí na oběd lidé kteří tady v okolí pracují. Kvalita jídla tomu odpovídala.
Dal jsem si grilované vepřové maso zapékané s fetou a bylinkama, což bylo naprosto dokonalé. Sem bych si zašel znovu. Cena za jídlo byla asi 10€.

Je potřeba vždy koukat, které restaurace jsou plné lidí, ale musí to být místní, ne turisti. Když jsou vedle sebe dvě restaurace, jedna je plná lidí a druhá zeje prázdnotou, obvykle je k tomu nějaký dobrý důvod.
Nechápu, proč všichni do sebe cpou pořád dokola jenom gyros a souvlaki, které se dají koupit i u nás, a kvalita je stejná, protože na tom není co zkazit, když řecká kuchyně dokáže nabídnout mnohem víc. Je lehká, dobře stravitelná a chutná, příprava je jednoduchá a když se použijí jen čerstvé ingredience, je výsledek vynikající.
Příště bych se určitě zaměřil hlavně na ryby a mořské plody, protože tady nejsou drahé a jsou vždy čerstvé.
Paradoxně jsem napsal mnohém více o řecké kuchyni, než o památkách. Asi se mi s začínají měnit priority :-). V příštím článku si zkusíme uvařit nějakou řeckou specialitu.
0 Komentáře