Kachní játra na červeném víně a telecí kýta se špenátem

Indické kuchyně už bylo dost. Tyto recepty už dokážu dělat se zavřenýma očima. Chtěl jsem vyzkoušet něco nového. Náhoda byla, že jsem dnes v obchodě objevil kvalitní suroviny a napadlo mě udělat si drobnou variaci na francouzskou kuchyni. U té je důležité, že všechny ingredience musí být čerstvé a kvalitní. I ne příliš dobré maso se dá utopit v curry omáčce, tady se ale moc podvádět nedá :-)

Náhodou měli v akci kachní játra, které jsou nejkvalitnějsí, jsou velice jemná a mají delikátní chuť a strukturu.

Ty budou jako předkrm a jako hlavní chod bude telecí kýta se slaninou a se špenátem.

Nákupní seznam:

Na předkrm:
  • Kachní játra, 1/2 kg. V akci je měli za 99 Kč / kg
  • 2-3 dcl červeného vína
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
Na hlavní chod:
  • 500g telecí kýty
  • Rozmarýn, šalvěj nebo oregáno. Nejlépe čerstvé, ale sušené bude taky ok
  • Několik plátků slaniny
  • Čerstvý špenát
Postup:
Rozpalte olivový olej a zprudka orestujte kachní játra nakrájená na větší kousky. Stačí jen dvě minuty z každé strany, játra jsou velmi křehká a snadno se propečou.
Pak je odstraňte z pánve a do zbylé šťávy dolejte červené víno, šťávu z citronu a hnědý cukr. Nechte chvíli bublat, až cukr zkaramelizuje a omáčka zhoustne.
Na pánev dejte zpět játra, aby se prohřály a promísily s omáčkou.
Servírujte s bílým chlebem, může být i zlehka opečený. Kombinace chuti jater a sladké omáčky je naprosto úžasná. Místo omáčky z vína by šla použít i brusinková omáčka.

A teď to hlavní. Uvařte 1-2 litry vody a přelijte jí špenát. Špenát nevařte, jinak by z něj vznikla taková ta nechutná rosolovitá kaše, která se tak s oblibou podává v české kuchyni ke knedlíkům. Jen tak si špenát uchová svou čerstvost.

Telecí kýtu nakrájejte na tenké plátky o tloušťce cca 1 cm. Pomocí párátek k nim přišpendlete slaninu.
Na rozpáleném oleji osmahněte maso, nejdříve slaninou dolů. Telecí maso je velmi jemné, a pokud jej chcete medium rare, stačí 3 minuty z každé strany na středním plameni.


Na závěr maso dozdobte zbytkem bylinek.


Je to neuvěřitelný gurmánský zážitek ze samých kvalitních surovin, a pokud se vám je podaří sehnat jako mně v akci, pak taky za pár šupů...

Okomentovat

1 Komentáře

ella píše…
Ahoj, dnes jsem neodolala a zakoupila kachní játra. Jenže jsem tak úplně nevěděla co s nimi. Tvůj recept mě okamžitě nadchnul. Právě jsem dojedla a musím říct, že to byla úžasná dobrota. Ještě jsem si k tomu na druhé pánvičce osmažila na másle kolečka jablek. Mńam.