Škoda, že kapr se u nás jí většinou jenom o vánocích. Maso je dostupné celoročně, je vždy čerstvé a dá se připravit na mnoho způsobů. Asi vás napadnou obalované podkovy s bramborovým salátem... Ale to byste mě nesměli znát, abyste si mysleli, že nezkusím něco jiného! :-)
Takže dnes to bude kapr na zelenině dušené v červeném víně. Kdyžtak nad tím zpětně přemýšlím, ke kaprovi by se spíše hodilo bílé, ale toho jsem se nepotřeboval zbavit :-).
Nákupní seznam:
- Kapr - podkovy, filety - cokoliv, hlavně aby byl čerstvý
- Červené (bílé) víno
- Rajčata
- Žlutá nebo oranžová paprika
- Pórek
- Čerstvá petrželka
- Šťáva z citrónu
- Koření: rozmarýn, sůl, pepř
Postup:Do sklenice nalejte 2dcl vína a obraťte je do sebe. Uvidíte, že to pak půjde mnohem lépe...
Kapra posolte, opepřete, zakapejte citrónem a nechte jednu až dvě hodiny odležet. Citrón z něj vytáhne rybí pachuť.
Na pánvi rozpalte olej a nasypte do něj na padrť rozsekané rajčata. Chvíli je poduste, pak přidejte rozmarýn, podlejte vínem a duste pod pokličkou tak dlouho, než se vytvoří hustá kaše. Rajčata by se měla úplně rozvařit.
Až je pasta hotová, přidejte do ní pórek, nakrájenou papriku, petržel a ještě jednu várku rajčat, nakrájených nahrubo. Duste tak dlouho, až je zelenina měkká, ale ne rozvařená.
Kapra obalte v mouce (může být smíchaná s červenou paprikou nebo chilli práškem) a osmažte z obou stran. Myslím, že stačí tak 5 minut z každé strany.Podávejte s vařeným nebo opečeným bramborem.
Mnoho receptů uvádí, že se má použít lečo z konzervy. Co to jako má být? Vaření nebo fast food? To mi připomnělo, jak jsem včera viděl pořad Babicovy dobroty. Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař restaurantu Imperial v Praze, jej označil za břídila, který kazí českému národu chuťové buňky. Včera jsem pochopil proč. Dělal nějaké jako hovězí nudličky se zeleninou a přidával do něj směs mražené zeleniny. To opravdu není vaření. Jídla, která jsou připravená z čerstvých surovin, mají úplně jinou, plnější chuť.
0 Komentáře