Praděd V.I.P.

V neděli ráno jsme vyrazili autem do Karlovy studánky, kde jsme nechali auto a kyvadlovým autobusem jsme vyjeli na Ovčárnu. Tady už na nás čekal V.I.P. odvoz na Praděd... Zatímco všichni turisti šlapali nahoru pěšky nebo na běžkách, my jsme si to razili rolbou až nahoru.


Byla inverze, takže dole pod kopcem pouze mlha a mizerná viditelnost, nahoře krásné modré nebe bez mráčků a krásná zimní atmosféra. Na to jsem se v Indii docela těšil!


Vaření oběda jsme se ujali s Yardou a vyrobili jsme skvělé indické jídlo. Kuřecí kousky v omáčce z kokosového mléka a dalších koření, rýže basmati, paprika, cibule s lime pickle, arabský chleba a hodně chilli :-)


Večer, když se začínalo stmívat, se nám naskytly pěkné výhledy na západ slunce a sníh byl zbraven do tmavě modré barvy.




Praděd, 1492m. Málokdo ví, že nejvýše položený bod v ČR není na Sněžce, ale na vrcholu pradědského vysílače. Ten má výšku 126 metrů. Přespáváme přímo na vysílači v zaměstnaneckých apartmánech, které jsou teď zčásti nevyužité, protože při současných technologiích už není na správu objektu zapotřebí tolika lidí.
Vytápění vysílače a ohřev teplé vody je zásadně z chladících obvodů vysílací technologie, ale s nástupem moderních technologií a digitálního vysílání se musí objekt vybavit běžným typem vytápění...


Západ slunce nad inverzí...


Tento uřezaný kopec je horní nádrž vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Tento typ elektrárny vykrývá pouze energetické špičky. Přes den, kdy odbšr proudu dosahuje maxima, proudí voda z horní nádrže do dolní a pohání tak generátory, v noci, kdy je proudu dostatek a je levnější, se voda přečerpává zpět do horní nádrže. Její výkon je 650 MW. Výkon se dělí mezi dvě turbíny, každá má délku 87 m, šířku 25,5 m a výšku 50 m. Horní nádrž má objem 2 580 000 m3. Z nuly na maximální výkon se turbína roztočí za 100 vteřin.


Poklidná vesnička Karlova studánka. V lázních se léčí nemoci horních i dolních dýchacích cest, srdečně - cévní problémy, vysoký krevní tlak a snížená funkcí štítné žlázy.


Minerální pramen


Další fotky najdete ve fotogalerii.

Okomentovat

0 Komentáře