Janjira - cesta do středověku

26.11.2008
Ráno v 830 nasedám na loď u gateway of india a jedu do Mandwa, odkud autobusem do Alibag. Tady je malé autobusové nádraží, kde už nejsou žádné nápisy latinkou, ale jen v hindi. Takže jsem odkázaný na rady lidí, což je problém, protože 10 lidí znamená 10 různých, někdy naprosto protichůdných, odpovědí. Vítězí statistická pravděpodobnost, že nejčastěji se opakující odpověď je na 50% ta správná :).
V autobuse do Murud potkávám dva cizince, jeden Nor a druhý Francouz, který má bláznivý nápad, že si v Murud koupí kolo a pojede po pobřeží až do Goa. Asi ještě neviděl, jaké kola jsou tady na prodej...
V Murud jsme odpoledne, je to jako bychom se ocitli v úplně jiném světě. Taková trošku bohem zapomenutá díra. Zajímavostí je, že je tu velmi početná komunita muslimů a krejčích. U jednoho z nich jsem si nechal za 30Rs opravit rozpáraný batoh.
Ubytoval jsem se snad v jediném hotelu, který tady mají a vyrazil k hlavní atrakci této oblasti, pevnosti Janjira. Cesta autorikšou přišla na pouhých 5Rs. Janjira je podobně jako Boyard postavena na malém ostrůvku na moři, takže se k němu musí ještě lodí. Tady se plavím se skupinkou hinduistických mnichů, kteří si udělali takový malý poznávací výlet.
Pevnost je rozsáhlá, zda se, jakoby její stěny vystupovaly přímo z moře. Uvnitř jsou ruiny staveb a dvě vodní nádrže, zřejmě jako zdroj pitné vody. Celé to působí velmi impozantně.
Zpět rikšou do Murudu. Po cestě jsme přejížděli řeku, v jejímž napůl vyschlém korytě kotvily nebo ležely převrácené na boku rybářské lodě. Všude kolem palmové háje. Atmosféru dokreslují volně se pohybující krávy, povozy tažené mulami, ženy nesoucí na hlavách všelijaký náklad s perfektním balancem, školáci vracející se že školy, autorikše přeplněné až po okraj. Ke všemu dost silný zápach rozkládajících se ryb.
Večer jsem při procházce vesnici narazil na rybí trh. Na zemi seděly ženy a prodávaly vše, co jim zůstalo v sítích, všelijaké druhy ryb, krevety, platýze, chobotnicky, a věci podivných tvarů, které jsem v životě neviděl. Prostě zážitek...

Okomentovat

3 Komentáře

Anonymní píše…
Zdarec Tome, dostal jsi se dokonce do zpravodajstvi, informuje o Tobei cesky konzul v Bombaji, ze jsi unikl o chlup :-) Clanek na novinkach cz Hodne stesti, Spunt :-)
Anonymní píše…
jj, myslim, ze to tu Tomas necte, protoze nijak nereagoval. hlavne ze je cely a teorie pana Rehacka z ambasady byla sprvna. jdu mu napsat, ze je Tomas ok, at ho nehledaji. JaKo
mamka píše…
Ahoj všem, kteří píšete Tomášovi. Dnes ráno v 5.00 našeho času nám Tom napsal SMS, že už ráno odjel z Bombaje a že je v pořádku.O žádných útocích nevěděl. mamka