Grand canyony Mahabaleshwaru


28.11.2008
Ráno jsem si zabookoval autobus do Goa na zítřejší večer (tentokrát přímý takže bez nervů) a pak hned šel na procházku po vyhlídkách v okolí města. Ta nejbližší se jmenuje Wilson point a leží jen asi půl hodiny chůze z centra. Je z ní pěkný pohled na okolní zelené kopce, to ale není to hlavní, za čím se tady jezdí. Navíc je zataženo a fouká dost silný vítr. Připadám si spíš jako ve Skotsku.
Vracím se zpět do města a pokračuji opačným směrem na Old Mahabaleshwar (1,5km), kde by měly být nějaké hinduistické chrámy a za městem vyhlídka Elphinstone point (5km). Nevím, kde přišli k těm vzdálenostem, ale když se mi Old Mshwar po hodině chůze objevil na protějším kopci velkého údolí, tak jsem to vzdal a vrátil se zpět do města.
Tady je spousta cestovních agentur, které vám zprostředkují okružní výlety po všech hlavních vyhlídkách v okolí. Ceny se většinou pohybují kolem 500Rs za 4-hodinový výlet, ale je i jedna vyjímka. Totéž pořádá státní autobusová společnost MSRTC za pouhých 70Rs! Zarezervoval jsem si tedy lístek na 2.30pm a šel ještě na oběd. Restaurace se jmenovala Tinklers a je to pure-veg restaurace, která má denní nabídku asi šesti jídel. Dál jsem si Gujarati thali (viz obrázek). Asi ani nemusím zdůrazňovat, jak to bylo vynikající. Za pouhých 65Rs.
Ve 14.30 tedy vyrazíme klasickým kostitřasovým autobusem na první vyhlídku Kate's point. V autobuse jsem jediný cizinec. Výklad je v hindi, uvaděč mi vždycky ale pár slov v angličtině řekne. Je to ale stejně fuk, protože tak mumlá, že mu moc nerozumím. Má ale píšťalku, na kterou vždycky zapíská, když máme jít dál. Říkám mu Hvížďala.
Na Kate's point se před námi otevírá neskutečný panoramatický pohled do masivního kaňonu, obklíčeného že všech stran strmými stěnami několik stovek metrů vysokýma. Dole teče řeka, jméno nevím, ale je největší ve státě Maharashtra. Úžasný pohled.
Další zastávka je na jahodové farmě, kterýma je zdejší oblast proslulá, dostáváme sáhodlouhý výklad o jahodách a pak se všichni ženou ke stánku, kde jsou k dostání jahodové zmrzliny, jahodové milkshaky, jahodové sirupy, jahodové želé...
Další zastávka je ve starém Mahabaleshwaru, kam jsem ráno nedošel. Jsou tady dva hinduistické chrámy ale není o co stát. Ten druhý má dokonce střechu i boční stěny z vlnitého plexiskla. (?) I přesto to ale je posvátné místo, protože tady prý vyvěrají prameny pěti řek, včetně posvátné Krishna River, takže se tady všichni omývají.
Pak jedeme na další vyhlídky Lodwick (pojmenované po Peteru Lodwickovi, který v roce 1824 navštívil Mahabaleshwar jako první Evropan) a Elphinstone point. Obě poskytují pohled přímo do nitra kaňonů, na členité terasovité skály s podélnými vrstevnicemi, na kterých je suchá tráva, která prý v době monzunu ožije krásné zelenou barvou. V době monzunu tady spadne neuvěřitelných 6m srážek!
Na Bombay point jsem se těšil nejvíce, protože prý poskytuje krásné pohledy na západy slunce, ale tam už nejedeme. Navíc je zataženo, poprchává a začíná se stmívat. Snad zítra.

Okomentovat

4 Komentáře

Anonymní píše…
Glad you got out of Mumbai when you did. There's been Terrorist attacks in the same area you walked the previous day!

Looks like you are enjoying the food?

Happy Birthday!
mamka píše…
Ahoj Tome,všechno nejlepší k Tvým dnešním narozeninám.Připíjíme s taťkou na Tvé zdraví. Hodně krásných zážitků a šťastný návrat domů Ti také přeje babička, Pavlína,Lukáš a rodina Bräuerova.Máš také něco na přípitek, nebo co se tam pije?mamka a taťka
Anonymní píše…
Vse nejlepsi ke Kristovym letum :-) Spunt
Anonymní píše…
no konecne, vitej ve veku dospelych :-)) JaKo, Cuba