Bo Kho (Vietnamské dušené hovězí s mrkví)

Vynikající hovězí maso marinované ve směsi koření a rybí omáčky, pak dušené v rajčatové omáčce, s citronovou trávou, zázvorem, anýzem a skořicí.


Ingredience:

Na marinádu:

    2 lžíce vietnamské rybí omáčky
    1 lžíce hnědého cukru
    2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
    2 lžičky koření five spice
    ½ lžičky černého pepře

Na dušení:

    1,5 kg hovězího masa, nakrájeného na 2-3 cm kostky
    2 lžíce rostlinného oleje
    6 velkých šalotek nebo 1 středně velká červená cibule, nakrájená na tenké plátky
    1 plechovka krájených rajčat
    2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
    3 stroužky česneku, prolisovaného
    3 lžíce jemně nasekané citronové trávy
    1 lžička soli
    4 hvězdičky anýzu
    1 tyčinka skořice
    1 nebo 2 čerstvé chilli, jemně nakrájené
    0,5kg mrkve, oloupané, nakrájené na kousky cca 5 cm
    ½ hrnku jarní cibulky, nakrájené na tenké kolečka
    1 hrnek čerstvého koriandru
    ½ hrnku čerstvé máty
    ½ hrnku bazalky, nejlépe thajské

Marinování - nejlépe den předem 

Smíchejte rybí omáčku, cukr, zázvor, koření five spice a pepř.

Vložte hovězí maso do velké mísy, přidejte marinádu a vmasírujte do masa. Nechte marinovat po dobu nejméně 15 minut nebo déle, ideálně v lednici přes noc.

Postup

Předehřejte troubu na 180°C.

Rozpalte olej v hrnci nebo na pánvi, která může jít do trouby. Osmahněte hovězího maso do hněda po malých dávkách. Když je všechno hovězí maso osmahnuté, vraťte jej do hrnce.

Přidejte šalotku, promíchejte, a pokračujte po dobu 4 až 5 minut, nebo dokud šalotka nezměkne.

Přidejte rajčata, zázvor, česnek, citronovou trávu a sůl, dobře promíchejte, pak přidejte badyán, skořici a chilli. Podlejte 4 hrnky vroucí vody a přiveďte k varu.

Zakryjte poklicí, dejte do trouby a nechte dusit minimálně 2 hodiny, nebo dokud nebude maso měkké.

Přidejte mrkev a vařte ještě 15 minut.

Podle potřeby odstraňte tuk z povrchu vývaru (nebo nechte přes noc v chladničce a před opětovným ohřátím odstraňte ztuhlý tuk).

Během servírování ozdobte jarní cibulkou, koriandrem, mátou a bazalkou.

Podávejte s rýží nebo rýžovými nudlemi.


Okomentovat

0 Komentáře