Vynikající hovězí maso marinované ve směsi koření a rybí omáčky, pak dušené v rajčatové omáčce, s citronovou trávou, zázvorem, anýzem a skořicí.
Ingredience:
Na marinádu:
2 lžíce vietnamské rybí omáčky
1 lžíce hnědého cukru
2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
2 lžičky koření five spice
½ lžičky černého pepře
Na dušení:
1,5 kg hovězího masa, nakrájeného na 2-3 cm kostky
2 lžíce rostlinného oleje
6 velkých šalotek nebo 1 středně velká červená cibule, nakrájená na tenké plátky
1 plechovka krájených rajčat
2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
3 stroužky česneku, prolisovaného
3 lžíce jemně nasekané citronové trávy
1 lžička soli
4 hvězdičky anýzu
1 tyčinka skořice
1 nebo 2 čerstvé chilli, jemně nakrájené
0,5kg mrkve, oloupané, nakrájené na kousky cca 5 cm
½ hrnku jarní cibulky, nakrájené na tenké kolečka
1 hrnek čerstvého koriandru
½ hrnku čerstvé máty
½ hrnku bazalky, nejlépe thajské
Marinování - nejlépe den předem
Smíchejte rybí omáčku, cukr, zázvor, koření five spice a pepř.
Vložte hovězí maso do velké mísy, přidejte marinádu a vmasírujte do masa. Nechte marinovat po dobu nejméně 15 minut nebo déle, ideálně v lednici přes noc.
Postup
Předehřejte troubu na 180°C.
Rozpalte olej v hrnci nebo na pánvi, která může jít do trouby. Osmahněte hovězího maso do hněda po malých dávkách. Když je všechno hovězí maso osmahnuté, vraťte jej do hrnce.
Přidejte šalotku, promíchejte, a pokračujte po dobu 4 až 5 minut, nebo dokud šalotka nezměkne.
Přidejte rajčata, zázvor, česnek, citronovou trávu a sůl, dobře promíchejte, pak přidejte badyán, skořici a chilli. Podlejte 4 hrnky vroucí vody a přiveďte k varu.
Zakryjte poklicí, dejte do trouby a nechte dusit minimálně 2 hodiny, nebo dokud nebude maso měkké.
Přidejte mrkev a vařte ještě 15 minut.
Podle potřeby odstraňte tuk z povrchu vývaru (nebo nechte přes noc v chladničce a před opětovným ohřátím odstraňte ztuhlý tuk).
Během servírování ozdobte jarní cibulkou, koriandrem, mátou a bazalkou.
Podávejte s rýží nebo rýžovými nudlemi.
0 Komentáře