Ingredience na vývar:
- 3 hvězdičky anýzu
- 2 ksuy skořice
- 2 lžíce semínek koriandru
- 1 lžička soli
- 40g čerstvého zázvoru, slupky a odřezky se použijí do vývaru, čistá dužina k ozdobení polévky
- 1 palička česneku, rozdělená na oloupané stroužky
- 1/2 středně pálivých červených chilli, zbavené semínek
- 4 snítky čerstvého koriandru
- 2 lžíce arašídového oleje
- 2 nahrubo nakrájené mrkve
- 2 nahruba nakrájené řapíky celeru
- 5 šalotek, neloupaných, nahrubo nakrájených
- 1kg hovězích kostí, opečených dozlatova v troubě
- sůl, pepř
Polévka a zdobení:
- 250g rýžových nudlí
- 2 limetky
- 20 lístků čerstvé thajské bazalky
- 20 lístků čerstvé máty
- 30 lístků koriandru
- 2 velké hrsti pepřových salátových listů (rukola, řeřicha...)
- Rybí omáčka nouc mam na dochucení
- Světlá sojová omáčka
- 250g vařeného hovězího zadního nebo svíčkové, nakrájené na velmi tenké plátky
- 4 jarní cibulky, najemno nakrájené
- 1 čerstvá červená chilli paprička, najemnou nakrájená, bez semínek
- 3 šalotky, najemno nakrájené
- 100g fazolových, bambusových nebo ředkvičkových výhonků
Postup přípravy vývaru:
- Suché koření vložte do hmoždíře a nahrubo roztlučte, aby se uvolnily vůně
- Přidejte zázvorové slupky, česnek, chilli a stonky koriandru (lístky se použijí nakonec na dozdobení), vše roztlučte v hmoždíři
- V hrnci rozehřejte olej, přidejte směs koření a 3-4 minuty orestujte
- Přidejte mrkev, celer, šalotku, a smažte dalších 8 minut na středním ohni
- Přidejte hovězí kosti a přelijte 2 litry vody a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte minimálně dvě hodiny. Pěnu z hladiny průběžně odstraňujte.
- Sceďte vývar, ideálně nechte vychladnout a odstraňte z povrchu přebytečný tuk.
- Podle potřeby přidejte rybí nebo sojovou omáčku a nechte ještě jednou projít varem.
Servírování:
- Do teplé vody dejte změknout rýžové nudle, sceďte a vložte do horkého vývaru a nechte pár minut povařit, aby změkly.
- Najemno nakrájejte dužinu zázvoru a rozkrájejte na malé kostičky
- Limetku nakrájejte na čtvrtiny a dejte doprostřed stolu
- Ostatní bylinky a salátové listy smíchejte, omyjte a dejte do oddělené misky.
- Přidejte trochu omáčky, limetkovou šťávu a spoustu černého pepře.
- Do 4 misek rozdělte trochu chilli, jarní cibulky, šalotky a zázvoru. Přidejte trochu limetkové šťávy a rybí omáčky (od každého asi 1 lžičku)
- Misku naplňte rýžovými nudlemi, navrch dejte hovězí maso a bambusové klíčky, zalejte vývarem. Další přísady rozložte na stůl v malých miskách. Hosté si vše sami naberou a přidají do polévky dle vlastní chuti.
Tip: Vývaru můžete navařit několik litrů a nechat zamrazit.
0 Komentáře