Pho Bo: Recept

Jak už jsem tady několikrát sliboval, dnes přináším recept na pravé vietnamské Pho Bo. Jedná se o vývar z hovězího masa se spoustou koření, bylinek, a čerstvého salátu. Je zde mnoho chutí, přitom se všechny navzájem doplňují. Pho je absolutní základ vietnamské kuchyně.


Ingredience na vývar:

  • 3 hvězdičky anýzu
  • 2 ksuy skořice
  • 2 lžíce semínek koriandru
  • 1 lžička soli
  • 40g čerstvého zázvoru, slupky a odřezky se použijí do vývaru, čistá dužina k ozdobení polévky
  • 1 palička česneku, rozdělená na oloupané stroužky
  • 1/2 středně pálivých červených chilli, zbavené semínek
  • 4 snítky čerstvého koriandru
  • 2 lžíce arašídového oleje
  • 2 nahrubo nakrájené mrkve
  • 2 nahruba nakrájené řapíky celeru
  • 5 šalotek, neloupaných, nahrubo nakrájených
  • 1kg hovězích kostí, opečených dozlatova v troubě
  • sůl, pepř
Polévka a zdobení:
  • 250g rýžových nudlí
  • 2 limetky
  • 20 lístků čerstvé thajské bazalky
  • 20 lístků čerstvé máty
  • 30 lístků koriandru
  • 2 velké hrsti pepřových salátových listů (rukola, řeřicha...)
  • Rybí omáčka nouc mam na dochucení
  • Světlá sojová omáčka
  • 250g vařeného hovězího zadního nebo svíčkové, nakrájené na velmi tenké plátky
  • 4 jarní cibulky, najemno nakrájené
  • 1 čerstvá červená chilli paprička, najemnou nakrájená, bez semínek
  • 3 šalotky, najemno nakrájené
  • 100g fazolových, bambusových nebo ředkvičkových výhonků

Postup přípravy vývaru:
  • Suché koření vložte do hmoždíře a nahrubo roztlučte, aby se uvolnily vůně
  • Přidejte zázvorové slupky, česnek, chilli a stonky koriandru (lístky se použijí nakonec na dozdobení), vše roztlučte v hmoždíři
  • V hrnci rozehřejte olej, přidejte směs koření a 3-4 minuty orestujte
  • Přidejte mrkev, celer, šalotku, a smažte dalších 8 minut na středním ohni
  • Přidejte hovězí kosti a přelijte 2 litry vody a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a vařte minimálně dvě hodiny. Pěnu z hladiny průběžně odstraňujte.
  • Sceďte vývar, ideálně nechte vychladnout a odstraňte z povrchu přebytečný tuk.
  • Podle potřeby přidejte rybí nebo sojovou omáčku a nechte ještě jednou projít varem.
Servírování:
  • Do teplé vody dejte změknout rýžové nudle, sceďte a vložte do horkého vývaru a nechte pár minut povařit, aby změkly.
  • Najemno nakrájejte dužinu zázvoru a rozkrájejte na malé kostičky
  • Limetku nakrájejte na čtvrtiny a dejte doprostřed stolu
  • Ostatní bylinky a salátové listy smíchejte, omyjte a dejte do oddělené misky.
  • Přidejte trochu omáčky, limetkovou šťávu a spoustu černého pepře.
  • Do 4 misek rozdělte trochu chilli, jarní cibulky, šalotky a zázvoru. Přidejte trochu limetkové šťávy a rybí omáčky (od každého asi 1 lžičku)
  • Misku naplňte rýžovými nudlemi, navrch dejte hovězí maso a bambusové klíčky, zalejte vývarem. Další přísady rozložte na stůl v malých miskách. Hosté si vše sami naberou a přidají do polévky dle vlastní chuti.
Tip: Vývaru můžete navařit několik litrů a nechat zamrazit.

Okomentovat

0 Komentáře