Krůtí roláda s šafránovým kuskusem

Tato krůtí roláda je plněná kuskusem, rozinkami, brusinkami a mandlemi, je to taková variace na marokánskou kuchyni.


Ingredience (pro 6 osob):

  • vykostěné krůtí prsa (750g)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička tekutého medu
  • 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1,5 hrnku kuřecího vývaru
  • 1/4 hrnku suchého bílého nebo červeného vína
  • 4 lžíce hladké mouky
Ingredience na náplň:
  • 1/4 hrnku nasekaných mandlí
  • 1 lžíce oleje
  • 1-2 stroužky drceného česneku
  • 1/3 hrnku nasekané cibulky nebo šalotek
  • 1/3 hrnku jemně nastrouhané mkrve
  • 1,5 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky soli
  • špetka šafránu
  • špetka pepře
  • špetka skořice
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 1/4 hrnku pomerančové šťávy
  • 1/2 hrnku kuskusu
  • 3 lžíce rozinek a brusinek (popř. jiných suchých plodů podle vaší chuti nebo podle toho, co právě doma najdete)
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 rozšlehané vejce


Postup (náplň):
  • V malé pánvičce opražte dozlatova mandle (bez oleje) a dejte stranou, cca 4 minuty
  • V pánvi rozpalte olej, osmahněte česnek, šalotku nebo cibuli a mrkev dokud nezměknou, občas promíchejte, cca 3 minuty. 
  • Přidejte koriandr, kmín, sůl, šafrán, pepř a skořici, vařte další 1 minutu
  • Přilejte kuřecí vývar a pomerančovou šťávu, přiveďte k varu. Přidejte kuskus, suché plody, petržel a mandle, dejte na pět minut stranou vychladnout. Poté vmíchejte vejce.
Postup:
  • Rozpalte troubu na 190°C
  • Krůtí prsa naklepejte na plátky silné cca půl centimetru. Dejte pozor, aby se nepřetrhly. Pokud máte maso vcelku, nakrojte jej střídavě z každé strany, rozevřete jako harmoniku a pak rozklepejte. Budete tak mít krásný velký plát masa
  • Na maso položte náplň, asi půl centimetru silnou vrstvu, zarolujte a zavažte potravinářským provázkem
  • Smíchejte dohromady med, tymián, sůl a pepř, touto směsí potřete maso
  • Položte do pekáče a podlejte 1/2 hrnkem vývaru a stejným množstvím vody, dejte do trouby péct cca hodinu a čtvrt. V polovině času podlejte 1/2 hrnkem vody. Po dopečení nechte 10 minut odstát
Doladění omáčky:
  • Vypečenou šťávu nalejte do kastrolu, přiveďte k varu
  • Přilejte červené víno a vývar a zredukujte
  • V misce si smíchejte mouku s vodou a přidejte do kastrolu, nechte zhoustnout

Okomentovat

0 Komentáře