Tato krůtí roláda je plněná kuskusem, rozinkami, brusinkami a mandlemi, je to taková variace na marokánskou kuchyni.
Ingredience (pro 6 osob):
- vykostěné krůtí prsa (750g)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička tekutého medu
- 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 1,5 hrnku kuřecího vývaru
- 1/4 hrnku suchého bílého nebo červeného vína
- 4 lžíce hladké mouky
Ingredience na náplň:
- 1/4 hrnku nasekaných mandlí
- 1 lžíce oleje
- 1-2 stroužky drceného česneku
- 1/3 hrnku nasekané cibulky nebo šalotek
- 1/3 hrnku jemně nastrouhané mkrve
- 1,5 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky soli
- špetka šafránu
- špetka pepře
- špetka skořice
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 1/4 hrnku pomerančové šťávy
- 1/2 hrnku kuskusu
- 3 lžíce rozinek a brusinek (popř. jiných suchých plodů podle vaší chuti nebo podle toho, co právě doma najdete)
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 rozšlehané vejce
Postup (náplň):
- V malé pánvičce opražte dozlatova mandle (bez oleje) a dejte stranou, cca 4 minuty
- V pánvi rozpalte olej, osmahněte česnek, šalotku nebo cibuli a mrkev dokud nezměknou, občas promíchejte, cca 3 minuty.
- Přidejte koriandr, kmín, sůl, šafrán, pepř a skořici, vařte další 1 minutu
- Přilejte kuřecí vývar a pomerančovou šťávu, přiveďte k varu. Přidejte kuskus, suché plody, petržel a mandle, dejte na pět minut stranou vychladnout. Poté vmíchejte vejce.
Postup:
- Rozpalte troubu na 190°C
- Krůtí prsa naklepejte na plátky silné cca půl centimetru. Dejte pozor, aby se nepřetrhly. Pokud máte maso vcelku, nakrojte jej střídavě z každé strany, rozevřete jako harmoniku a pak rozklepejte. Budete tak mít krásný velký plát masa
- Na maso položte náplň, asi půl centimetru silnou vrstvu, zarolujte a zavažte potravinářským provázkem
- Smíchejte dohromady med, tymián, sůl a pepř, touto směsí potřete maso
- Položte do pekáče a podlejte 1/2 hrnkem vývaru a stejným množstvím vody, dejte do trouby péct cca hodinu a čtvrt. V polovině času podlejte 1/2 hrnkem vody. Po dopečení nechte 10 minut odstát
Doladění omáčky:
- Vypečenou šťávu nalejte do kastrolu, přiveďte k varu
- Přilejte červené víno a vývar a zredukujte
- V misce si smíchejte mouku s vodou a přidejte do kastrolu, nechte zhoustnout
0 Komentáře