Sirloin steak s karamelizovanou cibulí

Tento recept od Gordona Ramsayho je univerzální pro jakýkoliv typ masa, ať už to je svíčková, roštěná, rib-eye, T-bone a tak podobně. U steaku je dobré, aby bylo maso 21 dní proleželé, získá pak tmavou barvu, je šťavnatější a mnohem jemnější. Steak se dává na pánev při pokojové teplotě a není potřeba jej nijak marinovat, jen jej 10 minut před přípravou osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Jako přílohu můžete podávat třeba cukrový hrášek nebo zelené fazolky osmažené na másle.




Ingredience na steaky (2 osoby):


  • 2 steaky, cca 2 cm tlusté
  • 1 stroužek česneku, nadrcený
  • 5 lžíc olivového oleje
  • mořská sůl a čerstvě namletý pepř

Ingredience na karamelizovanou cibulku:
  • 6 středně velkých červených cibulí, nakrájené na 0,5cm tlusté půlměsíčky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce balzamikového octa

Příprava:
  • Steaky potřete česnekovou pastou a 2 lžícemi olivového oleje, bohatě osolte a opepřete. Nezapomeňte, že 30% koření se během smažení ztratí. Nechte 10-15 minut marinovat
  • Na velké pánvi na středně velkém ohni rozpalte 2 lžíce oleje, přidejte cibulku a za občasného míchání ji nechte změknout, cca 7 minut
  • Přidejte cukr, ocet a 2 lžíce vody a nechte dalších 3-5 minut redukovat. Nakonec dochuťte trochou soli a pepře
  • Osmažte steaky - pro medium rare přibližně 3 minuty z každé strany
  • Poslední krok je velmi důležitý - dejte steaky do nějaké nádoby a přikryjte, nechte 8 minut odpočinout. Během této doby dojde k přenosu tepla do středu masa a nebude uvnitř úplně syrové

Okomentovat

0 Komentáře