Husí stehno s houbovým kroupovým rizotem

Zkuste trochu jiný recept na svatomartinskou husu. Skoro všechny restaurace ji servírují s knedlíky a zelím. Klasika. K tomu dvě pivka a člověk je na zbytek víkendu totálně zabetonovaný. Kroupové rizoto s houbami se k huse nebo kachně výborně hodí a je to taková odlehčená varianta. Zvlášť, když máte nasušené vlastnoručně nasbírané hříbky.

Kroupové rizoto se přípravuje úplně stejně jako klasické italské rizoto, jen s tím  rozdílem, že kroupy je dobré nechat nabobtnat ve vodě, minimálně 4 hodiny, ideálně však přes noc.


Ingredience (pro 2 osoby)

2 husí stehna

Sůl a drcený kmín

200g ječných krup

1 cibule nakrájená najemno

1 dcl bílého vína

1 litr zeleninového vývaru

Větší hrst hub

Máslo, olivový olej

Hrst nastrouhaného parmezánu


Den předem

Den předem husí stehna vydatně osolte a posypejte drceným kmínem. Dejte do  mísy nebo na pekáč, zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc v lednici.

Kroupy zalejte vodou, přikyjte poklicí a nechte nabobtnat.

Den D

Na pečení stehen si vyhraďte cca 3 hodiny. Do pekáče nalejte jen trochu vody. Stehna pustí spoustu tuku. Troubu rozpalte na 200°C.

Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem. Jakmile se trouba rozehřeje na 200°C, stáhněte teplotu na 170°C a pečte cca 2,5 hodiny. Jednou za půl hodiny stehna přelévejte vypečeným sádlem.

Nakonec odkryjte poklop, zvyšte teplotu na 200°C a nechte cca 0,5h na dopečení kůrky. Kdyby se připalovala moc rychle, snižte teploty, kdyby moc pomalu, můžete troubu přepnout na gril.

V tuto chvíli můžete začít s rizotem. Jeho příprava zabere cca 0,5h.

Na oleji s trochou másla zlehka orestujte cibuli. Musí zesklovatět, ale ne zhnědnout.

Pak přidejte kroupy a zlehka orestujte.

Podlejte vínem a nechte ho úplně vyvařit.

Pak postupně přilévejte vždy 1 naběračku vývaru. Až se odpaří, přlejte další naběračku, a tak dále, až kroupy změknou. Při posledním přilévání vývaru vmíchejte i houby s trochou obarvené vody.

Vypněte sporák a do rizota vmíchejte máslo a parmezán, a nechte 5 minut odstát.

Okomentovat

0 Komentáře