Telecí líčka na červeném víně

Telecí líčka proslavil Zdeněk Pohlreich. Z masa, které bylo na pokraji zájmu se tak stala vyhledávaná specialita. Ceny letěly prudce nahoru. Pokud nechcete platit moc peněz, stejně dobré budou i hovězí líčka. Recept je jednoduchý a v podstatě je velice podobný hovězímu bourguignonu.



Ingredience (4 osoby):
telecí nebo hovězí líčka 1 kg
hovězí vývar 100 ml
olej 50 ml
2 mrkve
1 celer
1 cibule
česnek 4 stroužky
majoránka a pár lístků do hotové omáčky 4 větvičky
8 žampionů oloupaných, vcelku
červené víno 0,5 l
rajský protlak 2 lžíce
víno Marsala 150 ml
máslo, nakrájené na drobné kostičky 50 g
nasekaná plochá petrželka 1 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
bramborová kaše jako příloha


Postup:

Předehřejte troubu na 180°C.

V kastrolu rozpalte olej a zprudka na něm orestujte osolená a opepřená telecí líčka. Jakmile jsou dohněda ze všech stran, vyndejte je ven.

Do kastrolu přidejte opět trochu oleje, vložte 3/4 celeru, 1 nakrájenou mrkev a orestujte ji dotmava. Ke konci přidejte česnek a opečte ho. K základu přidejte protlak, zalejte červeným vínem Marsala a vařte, dokud se většina nevyvaří. Pak zalejte červeným vínem a nechte provařit.

Poté přidejte líčka, hovězí vývar a duste v troubě doměkka přibližně 3 hodiny. Jakmile jsou líčka měkká, vyndejte je z hrnce a odložte stranou. Vzniklou omáčku přeceďte a následně ji svařte na požadovanou hustotu. Přidejte chlazené, na kostičky nakrájené máslo, lístky majoránky a dle chuti dochuťte solí a pepřem. Líčka vraťte zpět do omáčky a prohřejte.

Na pánvi opečte žampiony spolu se zbytkem mrkve a celeru. Poté vše promíchejte s nasekanou petrželí.

Telecí líčka podávejte s opečenou zeleninou a bramborovou kaší.

Okomentovat

0 Komentáře