Recept na skvělou domácí pizzu

Dlouho jsem chtěl vyzkoušet, jaké to je doma si udělat pizzu. Takové ty mražené svinstva, které se tváří jako "šunková pizza", a přitom obsahují 0,5% šunky, mají sice luxusní reklamy, ale pozřít se to nedá. 
Vždycky jsem si myslel, že když nemám pec na pizzu, která peče při 320°C, nemůžu to doma nikdy udělat. Pak jsme si ale koupili troubu, která má údajně program na pečení chleba a pizzy, tak jsem si řekl, že to zkusím.
Výsledek naprosto předčil naše očekávání. Nejen, že to bylo extrémně jednoduché, těsto bylo krásně křupavé, uprostřed pizzy nebylo žádné bláto, jaké se servíruje v některých našich tak zvaných pizzeriích, a hlavně - použili jsme kvalitní ingredience, kterýma jsme rozhodně nešetřili! Takže když se řeklo pizza s ančovičkama, tak se tam neváleli tři utrápení chudáčci, ale naložili jsme si jich celou skleničku. Na šunkovou pizzu jsme použili pravé italské prosciutto, místo 30% eidamem jsme ji sypali parmezánem a tak dál. Prostě tak jak by to mělo být...
Nesnažili jsme se udělat nějaký klasický recept, ale dali jsme tam to co máme rádi a v kombinacích, jaké nám dávaly smysl (a taky trochu podle toho, co jsme našli v lednici ;)). Pod receptem na těsto uvádím 3 nápady, jak pizzu obložit, ale fantazii se meze nekladou.

Z těsta, které nám zbylo, jsme uváleli váleček, vmíchali do něj rozmarýn, tymián a trochu česneku, a upekli z něj dobrý bílý chleba.



Základní recept na těsto
0,5kg hladké mouky, plus 100g mouky semolina (volitelně)
1/2 lžičky jemné mořské soli
7g sušených kvasnic (my jsme použili cca 20g droždí)
1/2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce extra-virgin olivového oleje
325ml vlažné vody

Prosejte mouku a osolte.
V hrnku s vlažnou vodou rozmíchejte droždí, cukr a olivový olej a nechte pár minut odstát.
Pak do mouky postupně přilévejte vodu s droždím a míchejte.
Až bude těsto spojené, vypracujte ho rukama, aby bylo pružné a vláčné. Ruce a pracovní desku mějte neustále pomoučněné, aby se nelepilo. Pokud se těsto stále lepí, přidávejte postupně další mouku.
Těsto dejte do mísy vysypané moukou, přikryjte mokrou utěrkou a nechte v teplé místnosti asi půl hodiny vykynout na dvojnásobek objemu.
Těsto můžete v tuto chvíli uložit do lednice a pokračovat další den.
Po vytažení těsto ještě jednou rukama propracujte, abyste vytlačili všechny vzduchové bublinky.
Oddělte z těsta část zhruba velikosti pěsti, uválejte z něj kuličku, a rozválejte do tenké placky. Ne vždycky se asi podaří udělat perfektní kruh, ale pořád je lepší, když to bude dobře chutnat.
Těsto z lednice vytáhněte cca 15 minut před tím, než půjde do trouby.
Teď už můžete vrstvit jednotlivé ingredience.
Pizza se peče při spodním ohřevu s cirkulací vzduchu při teplotě cca 190-200°C.




Pizza s cibulí, slaninou a olivami
Rajčatová passata (sugo)
Slanina
Cibule
Červená paprika
Olivy
Strouhaný parmezán
Oregáno





Pizza s prosciuttem, hříbky a mozarellou
Rajčatová passata (sugo)
Prosciutto
Pravé hříbky
Mozarella




Pizza s ančovičkami a petrželkou
Rajčatová passata (sugo)
Ančovičky
Mozarella
Olivy (zelené nebo černé)
Oregáno
Strouhaný parmezán
Po upečení posypat petrželkou


Je to opravdu jednoduché, a to nejsem žádný profesionální kuchař. Nechápu, jak to některé naše restaurace mohou tak prasit :-(

Trochu podrobnější popis výroby těsta najdete zde: http://www.jamieoliver.com/recipes/recipe/pizza-dough/

Okomentovat

2 Komentáře

Elza píše…
vypadá to hezky, ale já nikdy nemám problém s vrškem, ale spíš s těstem. Asi to chce nějakou junou mouku
novaklen píše…
Tyjo, hned bych si dala! Domácí pizzu mám hrozně ráda a sama ji čas od času taky dělám. :) Hlavně teda od té doby, co jsem jako dárek dostala takovou tu pec na pizzu Od té doby dělám domácí pizzu zhruba jednou týdně. :-)