Králičí étouffée

Originální francouzské názvy jako tento vždy znějí velmi elegantně. Ale neskrývá se za ním žádné složité vaření. V podstatě se jedná o králíka dušeného ve směsi koření, zeleniny a červeného vína. Budete potřebovat hrnec, který může jít do trouby.


Ingredience (3-4 osoby):

  • Jeden celý králík, rozdělený na 4 díly
  • 230g slaniny, nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce másla
  • 1 velká červená cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 mrkve, oloupané a na kostičky
  • 2 stonky celeru, na kostičky
  • 6 stroužků česneku, nasekaného na jemno
  • 6 velkých větviček tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 hrnky červeného vína
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 2 hrnky nakládaných nakrájených rajčat, plus trochu rajčatového protlaku

Postup:
  • Rozehřejte troubu na 180°C
  • Osmažte dokřupava slaninu na pánvi a nechte osušit na papírovém ubrousku
  • Králíka osolte, opepřete a postupně jej osmažte zprudka na pánvi, aby dostal zlatavou barvu
  • V hrnci ropalte trochu oleje, přidejte máslo a osmažte cibuli, mrkev a celer, dokud nezezlátnou, cca 10 minut
  • Přidejte česnek, tymián a bobkový list a jednu minutu míchejte
  • Vložte do hrnce králíka, zalejte vínem a nechte 5 minut vařit
  • Přilejte vývar, rajčata a přiveďte k varu. Přesuňte hrnec do trouby a nechte dusit, dokud králík nezměkne (cca 1 hodinu a 15 minut)

Okomentovat

0 Komentáře