Wachau je rozlehlé údolí v Dolním Rakousku, jehož jádro tvoří řeka Dunaj. Celá tato oblast je jednou z nejnavštěvovanějších turistických míst v Rakousku. Pro svou mimořádnou hodnotu bylo celé údolí Wachau v roce 2000 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Kromě rozsáhlých vinic, kde dominují odrůdy veltlínské zelené a ryzlink, je proslulé pěstováním meruněk. K dostání je vše od likérů, pálenek, čokolád a dalších dobrot až ke slavným plněným meruňkovým knedlíkům. Recept je trochu odlišný od klasického českého, který se většinou dělá z kynutého nebo bramborového těsta.
Ingredience pro 12 knedliků
25 g másla
2 lžíce moučkového cukru
350 g tvarohu
100 g strouhanky
2 vejce
trochu nastrouhané citrónové kůry
rum
špetka soli
12 meruněk
12 kostek cukru
Moučkový cukr na poprášení
Na drobenku
100 g másla
100 g strouhanky
50 g krystalového cukru
Špetka vanilkového cukru
Postup
Máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte, přidejte vejce, tvaroh, citronovou kůru, rum, sůl a strouhanku
2 hodiny nechte odpočívat
Meruňky nařízněte, dovnitř dejte místo pecky kostku cukru, zabalte do těsta
Ve vroucí osolené vodě vařte asi 15 minut
Drobenka
Rozpusťte máslo, a osmažte na něm strouhanku do zlatova
Knedlíky obalte v drobence a posypejte moučkovým a vanilkovým cukrem
0 Komentáře