Meruňkové knedlíky z Wachau

Wachau je rozlehlé údolí v Dolním Rakousku, jehož jádro tvoří řeka Dunaj. Celá tato oblast je jednou z nejnavštěvovanějších turistických míst v Rakousku. Pro svou mimořádnou hodnotu bylo celé údolí Wachau v roce 2000 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Kromě rozsáhlých vinic, kde dominují odrůdy veltlínské zelené a ryzlink, je proslulé pěstováním meruněk. K dostání je vše od likérů, pálenek, čokolád a dalších dobrot až ke slavným plněným meruňkovým knedlíkům. Recept je trochu odlišný od klasického českého, který se většinou dělá z kynutého nebo bramborového těsta.



Ingredience pro 12 knedliků
  • 25 g másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 350 g tvarohu
  • 100 g strouhanky
  • 2 vejce
  • trochu nastrouhané citrónové kůry
  • rum
  • špetka soli
  • 12 meruněk
  • 12 kostek cukru
  • Moučkový cukr na poprášení
Na drobenku
  • 100 g másla
  • 100 g strouhanky
  • 50 g krystalového cukru
  • Špetka vanilkového cukru


Postup
  • Máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte, přidejte vejce, tvaroh, citronovou kůru, rum, sůl a strouhanku
  • 2 hodiny nechte odpočívat 
  • Meruňky nařízněte, dovnitř dejte místo pecky kostku cukru, zabalte do těsta
  • Ve vroucí osolené vodě vařte asi 15 minut
Drobenka
  • Rozpusťte máslo, a osmažte na něm strouhanku do zlatova
  • Knedlíky obalte v drobence a posypejte moučkovým a vanilkovým cukrem

Dürnstein - Wachau

Okomentovat

0 Komentáře