Vepřové kotlety s chřestem a omáčkou holandaise

Chřestová sezóna je v plném proudu a je všude k dostání čerstvý. Je to zajímavá zelenina a příjemné sezónní zpestření jídelníčku, ale hodně lidí se ho bojí, protože neví, jak jej připravit. Není to nic složitého, když jsem to zvládnul já, tak vy určitě taky :-)


Ingredience (4 osoby):

  • 4 vepřové kotlety bez kosti
  • 500g bílého nebo zeleného chřestu
  • sůl, pepř
Na omáčku holandaise:
  • 10 polévkových lžíc nesoleného másla
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře

Postup - maso a chřest
  • Maso opepřete, potřete olejem a nechte přes noc marinovat , pak jej osmahněte na pánvi
  • Chřest ponořte do vroucí vody a vařte, dokud nezměkne. Eventuálně jej můžete udělat na páře
Postup - omáčka holandaise
  • V malém kastrůlku rozpusťte máslo
  • Do malé misky dejte žloutky, citrónovou šťávu, sůl a pepř a vyšlehejte, až žloutky dostanou světlejší odstín
  • Za neustálého šlehání postupně vlejte rozpuštěné máslo, omáčka zvětší svůj objem na dvojnásobek. Máslo nesmí být moc horké, jinak z toho budete mít smaženici :-)
  • Pokud je potřeba, přidejte trochu soli a citronové šťávy

Okomentovat

0 Komentáře